Με μια πλούσια σειρά δράσεων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου που υλοποιήθηκαν μέσα στην διετία 2019-2021, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας παραμένει ένας από τους σπουδαιότερους φάρους προσφοράς, παιδείας και ελληνισμού παγκοσμίως, το οποίο έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με την προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 10 χρόνια μέσα στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.




Το Κέντρο έχει μέχρι σήμερα συνεργαστεί με περισσότερα από 20 Πανεπιστήμια από 8 ευρωπαϊκές χώρες για να προβάλει τις Ελληνιστικές Σπουδές διεθνώς.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων της διετίας 2019-2021, παρουσία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ιδρύτριας και Επίτιμης Προέδρου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών κυρίας  Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. 

Αλεξάνδρεια

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki (Οκτώβριος 2019)

Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Δρ. Mostafa El Feki για το σημαντικό έργο που επιτελεί, ενώ ευχαρίστησε παράλληλα όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχή λειτουργία του Κέντρου για περισσότερα από 10 χρόνια: «Το έργο που επιτελείτε είναι πραγματικά σπουδαίο.  Μέσα από το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών, και τους σπουδαστές που φοιτούν σε αυτό από ολόκληρο τον κόσμο, το φως της ελληνιστικής περιόδου και η ιστορία της χώρας μας μεταφέρονται σε ολόκληρη την οικουμένη», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.








Στη συνέχεια ο Καθηγητής Emad Khalil, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δράσεις του Κέντρου για την διετία 2019-2021, και συγκεκριμένα:

1)    Διάλεξη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με θέμα: «Thonis-Heracleion: Ένα λιμάνι στην όχθη της Βαθιάς Πράσινης Θάλασσας», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

2)    Διεθνές Σεμινάριο, σε συνεργασία με το πρόγραμμα EU Erasmus+, με θέμα «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων στις Σπουδές Μουσειολογίας».  Στο Σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα Μουσεία και την Μουσειολογία, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν εκτενώς και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή αρχειοθέτηση και παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

3)    Εορτασμός των 10 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, τιμήθηκε η κυρία Βαρδινογιάννη για τη συνολική προσφορά της στη λειτουργία του Κέντρου, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνεύματος και του πολιτισμού από ολόκληρο τον κόσμο.  Το «παρών» έδωσαν και πολλοί από τους 135 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών.  Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν 50 ακόμα δράσεις. 

4)    Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Ο Ρόλος της UNESCO στην Προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αίγυπτο».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, σε συνεργασία με την UNESCO, το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αλεξάνδρειας, την Εθνική Επιτροπή Παιδείας, Επιστημών και Πολιτισμού της Αιγύπτου και το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.  (Νοέμβριος 2019)

5)    Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης για την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά.  Το Σεμινάριο υλοποιήθηκε, τον Μάρτιο του 2020, σε συνεργασία με το Princess Khadija Palace της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και με το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αλεξάνδρειας και απευθύνθηκε σε μαθητές Γυμνασίου με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς γύρω από το θέμα.

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με σπουδαστές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών (Οκτώβριος 2019)

6)    Σεμινάριο για μαθητές Δημοτικού (ηλικίας 6-12 ετών) για την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αλεξάνδρειας και το Alexandria National Museum. (Οκτώβριος 2020)

7)    Σεμινάριο για μαθητές ηλικίας 9-10 ετών για την πολιτιστική κληρονομιά με τίτλο «Ο μικρός εξερευνητής της μεγάλης θάλασσας», σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αλεξάνδρειας. (Νοέμβριος 2019).

8)    Διάλεξη του Καθηγητή Emad Khalil, Διευθυντή του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, με θέμα «Η Αλεξάνδρεια και η Θάλασσα στην Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο».  (Δεκέμβριος 2020)


9)    Δημιουργία μιας σειράς εκπαιδευτικών βίντεο με τίτλο «Οι αρχαιολόγοι» με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αρχαιολογία και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο κατά την περίοδο της πανδημίας.  Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 8 επεισόδια, τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού.



10)    Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών έχει δημιουργήσει μια σειρά από σημαντικές εκδόσεις και συγκεκριμένα: 

Α) Το πρώτο παιδικό βιβλίο στα αραβικά σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, με τίτλο «Οι περιπέτειες των Bahar και Nema» που έχει ενθουσιάσει τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης.

Β) Ανέλαβε την μετάφραση στα αραβικά του βιβλίου «Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας» του διάσημου Καθηγητή Αρχαιολογίας Jean-Yves Empereur, 

Γ) Προετοιμάζει την έκδοση του «Χρυσού Βιβλίο του Ελληνορωμαικού Μουσείου» των Mona Haggah και Ahmed Abdelfatta, με την ευκαιρία της επικείμενης επαναλειτουργίας του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας (έτος ίδρυσης 1892) που πρόσφατα ανακαινίστηκε αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο μουσείο της Αιγύπτου, και το μοναδικό αποκλειστικά αφιερωμένο στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.




11)    Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών συνεχίζει τη σημαντική παρουσία του και στον χώρο του Διαδικτύου, τόσο μέσα από την ιστοσελίδα του και μέσα από τα social media, όσο στον χώρο του Τύπου μέσα από δημοσιεύματα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αιγύπτου και της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ετήσια Συνάντηση των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών συμμετείχαν ακόμα οι Καθηγητές και Μέλη του ΔΣ: Ashraf Farrag, Hoda El Mikati, Marwa Elwakeel, Χρήστος Ζερεφός.