Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα βρίσκεται η χώρα, καθώς το υγειονομικό φορτίο του κοροναϊού σταδιακά μειώνεται όλο και πιο πολύ.  Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε πληθώρα δραστηριοτήτων να ανοίξουν ξανά, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες σε όλους, μετά από μία περίοδο περιορισμών λόγω του Covid-19.

Επιστροφή για τις συναυλίες

Η «σκυτάλη» μετά τα θερινά σινεμά που άνοιξαν στις 21 Μαΐου παραδίδεται αύριο σε ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Συγκεκριμένα, τα υπαίθρια θέατρα θα λειτουργήσουν με τους εξής κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού:
-Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές / ακροατές και θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα σε όλη την διάρκεια του θεάματος - ακροάματος ώστε οι θεατές / ακροατές να παραμένουν στις θέσεις τους.
-Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50% και αφορά μόνο καθήμενους και όχι ορθίους.
-Θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.
-Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται διάλειμμα τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου.
-Επίσης δεν επιτρέπεται συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.
λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.
-Η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους, είναι υποχρεωτική.
-Απαγορεύεται ο συγχρωτισμός και η συγκέντρωση ατόμων οπουδήποτε στον χώρο. Οι θεατές / ακροατές θα πρέπει να οδηγούνται άμεσα στα καθίσματά τους.
-Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).
-Την ίδια ώρα, μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Eίναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Προς έναν κανονικό Ιούνιο

Παράλληλα, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα οδεύουμε προς έναν κανονικό Ιούνιο, όπου θα ανοίξουν οι εξής δραστηριότητες:
Τι ανοίγει από 31 Μαΐου:
Γυμναστήρια: Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους.
Τα γυμναστήρια ανοίγουν με:
-Δύο υποχρεωτικά self test για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα
-Έναν αθλούμενο ανά 10 τ.μ.
-Ανοιχτά παράθυρα
-Κλειστό κλιματισμό και κλειστά αποδυτήρια
Υπηρεσίες ευεξίας: Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής
Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ: Σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

Τι ανοίγει από 7 Ιουνίου:
-Οίκοι Ανοχής: Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Τα επόμενα βήματα

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο θα προχωρήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα:
-Εστίαση: Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας
-Λούνα παρκ– εμποροπανηγύρεις κλπ: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου
-Παιδότοποι: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

Παράλληλα, από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπονται οι Εμπορικές Εκθέσεις σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας

Το κρίσιμο ζήτημα του τείχους ανοσίας αλλά και τον αποχωρισμό της μάσκας ερευνούν οι ειδικοί. 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα με στόχο να παραμείνει ο ίδιος ή και να αυξηθεί. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι νέοι πάνω από 20 ετών, ενώ το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας καθώς θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού. Στα μέσα Σεπτεμβρίου που θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό ανοσία πάνω από 75% και τότε είναι που θα συζητηθεί να βγάλουμε τις μάσκες μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Στο μεταξύ α
ύριο αποφασίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, ενώ ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα εναρμονιστεί και έχει έτοιμο το στρατηγικό σχεδιασμό. Κάποιοι γονείς εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. «Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά ενώ οι παρενέργειες πολύ μικρές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν» τόνισε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος.

Οι ειδικοί θέλουν με τον εμβολιασμό των παιδιών να αποκλείσουν την πιθανότητα, ένα άλλο παιδί, να βρεθεί στη θέση του μαθητή της Δευτέρας Λυκείου που νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 17χρονο παιδί που από την περασμένη δευτέρα είχε διασωληνωθεί, αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μαθητής δεν υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα.