Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας το οποίο θα κρίνει ποιοι κατηγορούμενοι και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη για την υπόθεση του 47χρονου ψευτογιατρού, γνωστού στα θύματα του με το ψευδώνυμο, «Νικόλαος Κόντος».

 Ήδη, η εισαγγελέας, Αγγελική Κουρινιώτη με μία πολυσέλιδη πρόταση της, η οποία αριθμεί 300 σελίδες, ζήτησε να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο 47χρονος για κατηγορίες που αφορούν 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

 Η αποκάλυψη της δράσης του ψευτογιατρού

Η αποκάλυψη της υπόθεσης του ψευτογιατρού πριν από ένα περίπου χρόνο προκάλεσε σοκ και δέος.  Ο 47χρονος ο οποίος συστηνόταν με το ψευδώνυμο "Νικόλαος Κόντος" προκειμένου να ξεγελάσει τα θύματα του παρίστανε πως είναι γνωστός και διακεκριμένος ογκολόγος από την Ελβετία με περγαμηνές. Ωστόσο, στην απολογία του, είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος». Είχε παραδεχθεί εν μέρει την κατηγορία της απάτης, αλλά είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους των καρκινοπαθών και είχε υποστηρίξει ότι δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες του, αλλά έπαιρνε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων.

 Ο ψευτογιατρός αφού πρώτα έπειθε τα ανυποψίαστα θύματα του να ακολουθήσουν το πλάνο θεραπείας που τους πρότεινε, στην συνέχεια τους έστελνε συγκεκριμένα αποστάγματα, τα οποία περιείχαν βότανα,  με δέμα.

Μάλιστα, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά ο 47χρονος όπως έχει καταγγελθεί από θύματα του συνέχιζε να επιμένει πως μόνο εκείνος γνωρίζει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

 Παράλληλα, τους επέβαλε ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, τους καθησύχαζε με τη χαρακτηριστική φράση «μη φοβού».

 Η πρόταση της Εισαγγελέως

Στην πρόταση της, η εισαγγελέας εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που στηρίζουν κατηγορία εναντίον του ψευτογιατρού και 16 ακόμη κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργού, για τα αδικήματα κατά περίπτωση της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή, της απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, βασικής και ιδιαίτερα διακεκριμένης, κατ’ επάγγελμα, με σκοπό να προκληθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών από ανήλικο, κατ’ εξακολούθηση, της απάτης, τετελεσμένης, και σε απόπειρα, της αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, με τις μορφές της κατάρτισης πλαστού εγγράφου και της χρήσης πλαστού εγγράφου, της παράβασης των άρθρων 1 παρ. 1 i, iα, 7 παρ. 1, 8 α’ Ν 2168/1993, της παράβασης του άρθρου 59 εδ. α’ Ν 3028/2002 και της συνέργειας σε απάτη με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένης, και κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό, και σε απόπειρα που φέρεται ότι τελέστηκαν στον Ν. Αττικής και σε άλλους τόπους, κατά το διάστημα των ετών 2007-2020.

 Στην πρότασή της η εισαγγελέας προτείνει επίσης την παράταση της προσωρινής κράτησης του 47χρονου για ακόμα ένα εξάμηνο, κρίνοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερος είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα.