Το πράσινο φως για το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή συστήνει:

– οι εργαζόμενοι στα γυμναστήρια να πραγματοποιούν self test μια φορά την εβδομάδα

– να παραμείνουν κλειστά τα αποδυτήρια

– τη χρήση διπλής μάσκας απ’ όλους.

Παράλληλα, η επιτροπή εισηγήθηκε στο λιανεμπόριο να επιτρέπεται 1 ανά 25 τ.μ. χωρίς ανώτερο όριο, ενώ από 15 Ιουνίου καταργείται το 50% στις λαϊκές αγορές.

Επίσης, στις εκκλησίες θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Από τις 31 Μαΐου η επιδότηση 16 εκατ. ευρώ – Πώς θα μοιραστούν

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων ένταξης τους στη Δράση «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδοτόπων».

Με 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις γυμναστηρίων και παιδότοπων με τη μορφή κεφαλαίων επανεκκίνησης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τα έξοδα της επιχείρησης.

Η μείωση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 αναμένεται να αποτελέσει και πάλι τη βάση για τον υπολογισμό του ύψους της επιδότησης η οποία θα κυμαίνεται από 4.000 ευρώ έως 17.000 ευρώ.

Βασικός στόχος είναι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Eρχεται σε συνέχεια του μεγάλου προγράμματος της εστίασης

Το πρόγραμμα αυτό, όπως είχε ανακοινώσει στα μέσα Μαΐου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης «έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου προγράμματος της εστίασης και θα έχει ως συνέχεια το πρόγραμμα για τον τουρισμό. Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω».

Παράλληλα στον σχεδιασμό είναι η ενίσχυση και των δικηγόρων για την αναγκαία αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου, όπως έχει πει ο αρμόδιος υπουργός «να ανταποκριθούν σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων».

Σημειώνεται ότι η δράση θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο – ΕΚΤ), από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης.