Την τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, που για λίγες ημέρες ναυλοχεί στο λιμάνι της Ζέας του Πειραιώς επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης μαζί με τα δύο του παιδιά.

Η τριήρης κατέπλευσε στο λιμάνι της Ζέας, όπου κατά την αρχαιότητα βρίσκονταν οι «κάνθαροι» όπου φιλοξενούσαν τις αρχαίες Αθηναϊκές τριήρεις όταν αυτές ήταν «εν όρμω», για 7η χρονιά στον Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας 2021», που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του ΠΝ βρίσκεται στο Πασαλιμάνι, στο ύψος της Πλατείας Αλεξάνδρας, όπου οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μέχρι και την Κυριακή 6 Ιουνίου.

IMG_20210527_213833

Μετά την επίσκεψή του στο πλοίο, όπου τον υποδέχτηκε ο κυβερνήτης του στέλεχος του ΠΝ, ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε τα εξής:
«Επισκέφτηκα και φέτος, μαζί με τα παιδιά μου, την τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία κατέπλευσε για ακόμα μια χρονιά στον Πειραιά για τον εορτασμό των «Ημερών Θάλασσας». Πρόκειται για ένα λειτουργικό, ακριβές, αντίγραφο μιας αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. και σχετίζεται άμεσα με τον Πειραιά, καθώς εδώ ήταν κατά την αρχαιότητα ο πολεμικός ναύσταθμος της Αθήνας. Η τριήρης είναι το πλοίο με το οποίο ξεκίνησε η δημιουργία αυτής της πόλης και η ναυτική της παράδοση. Είναι ένα σύμβολο για το Πολεμικό Ναυτικό, για τη χώρα και για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς με αυτού του είδους τα πλοία κερδήθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

IMG-20210528-WA0002


Η παραμονή του πλοίου-συμβόλου του Πολεμικού Ναυτικού στην πόλη μας αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός και χαίρομαι που για ακόμα μια χρονιά δίνουμε τη δυνατότητα στους δημότες μας και στους κατοίκους της Αττικής, να δουν από κοντά το εμβληματικό αυτό πλοίο, στον φυσικό του χώρο στη θάλασσα και να ενημερωθούν για την σπουδαία ιστορία του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», είναι λειτουργικό αντίγραφο αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους του 5ου π.Χ. αιώνος, η οποία κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates, με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.