Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, καθώς μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες αποκτούν τη δική τους «Ελευθερία», ενώ την ίδια στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη επεκτείνεται στον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε η εκκίνηση των εμβολιασμών για τους 18+, όπως και κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών.

Οι όροι για να εμβολιαστούν τα παιδιά

Η έγκριση από τον ΕΜΑ, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να προχωρήσει σε προγραμματισμό έγκρισης. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την ίδια τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και θα γίνει με βάση τα δεδομένα της κάθε χώρας. Έτσι δεν σημαίνει ότι η έγκριση του ΕΜΑ για τον εμβολιασμό των 12 έως 15 ετών θα μεταφερθεί αυτούσια στην Ελλάδα, αλλά μπορεί αν εγκριθεί, να έχει διαφοροποιήσεις, πχ να εμβολιάζονται τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Η επιτροπή έκρινε, ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα, να καθορίσει την στρατηγικής της. Είπε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν, είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επισήμανε: Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών, που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ο ΠΟΥ επιμένει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Έπειτα αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δόση. Ως ημερομηνία διάγνωσης της νόσου θεωρείται η πρώτη ημερομηνία εξέτασης με μοριακό τεστ που έχει καταγραφεί στο επίσημο μητρώο του ΕΟΔΥ. Σε ερώτηση για την περίπτωση της 34χρονης που νοσηλεύεται στο Τζάνειο, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως δεν έχει βγει ακόμα πόρισμα για τα αίτια της νοσηλείας της και αν αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Αναφορικά με αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, αυτό δίνεται ως δυνατότητα μόνο αν τα άτομα που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση εμφανίζουν κάποια προβλήματα και μετά από οδηγία από τις υγειονομικές αρχές.


Θεμιστοκλέους: Πάνω από 5.570.000 εμβολιασμοί συνολικά

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως μέχρι στιγμής σήμερα έχουν γίνει 70.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει με περίπου 100.000 «τσιμπήματα».

Συνολικά από την πρώτη μέρα έχουν γίνει πάνω από 5.570.000 εμβολιασμοί. Πιο αναλυτικά, 3.630.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 34% και 2.040.000 συμπολίτες μας τον ολοκλήρωσαν, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 19,44%. Ο ίδιος είπε ακόμη πως τα ραντεβού με Johnson & Johnson ανοίγουν από 07/06 σε όλη τη χώρα για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών.

Οι παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα για το μήνα Ιούνιο

  • 2.170.900 δόσεις Pfizer
  • 308.300 δόσεις Moderna
  • 400.000-500.000 δόσεις AstraZeneca
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκεκριμενοποιηθεί το εύρος των παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Γαλάζια Ελευθερία»: Πρωταθλήτρια εμβολιασμών η Κύθνος – Τα νησιά με τα χαμηλότερα ποσοστά

Τους κατοίκους της Κύθνου συνεχάρη ο κ. Θεμιστοκλέους, καθώς πάνω από το 90% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Ελευθερίας», το 93% των κατοίκων της Κύθνου έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και το 79% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Παράλληλα, στην Σύρο καταγράφεται η καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη, καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι αυξήθηκαν από το 12% στο 30%. Αντίθετη εικόνα εμφανίζεται σε πέντε νησιά, τα οποία έχουν έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Πρόκειται για: τη Σάμο, τη Νάξο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Κάλυμνο.