Συγκλονίζεται το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος φοιτητριών από καθηγητή που σπέρνει τον τρόμο ακόμα και σε συναδέλφους του. Το πόρισμα της ΕΔΕ, σύμφωνα με το ereportaz.gr, μετά την έγκρισή του και από τη Σύγκλητο, έχουν στα χέρια τους τα μέλη του Πειθαρχικού, που αναμένεται να αποφασίσει εάν θα τεθεί σε αργία ο καθηγητής ή αν θα του δείξει την πόρτα οριστικής εξόδου από το πανεπιστήμιο.

Ήδη από το 2010, στη σχολή κυκλοφορούσαν φήμες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, διακρίσεων και εκφοβισμού με φερόμενο ως δράστη το συγκεκριμένο διδάσκοντα, ωστόσο, μόνο φέτος η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ενδελεχώς από τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου. Αρχικά, διατάχθηκε Ένορκη ∆ιοικητική Εξέταση (Ε∆Ε) προκειμένου να διερευνηθούν συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν καταγγείλει φοιτητές, ενώ καταθέσεις έδωσαν και καθηγητές για τη συμπεριφορά του συναδέλφου τους.

Η ομάδα «EMME Whistleblowing»

Στην έρευνα πρωτοστάτησε, μεταξύ άλλων, μια ομάδα φοιτητών, με το όνομα «EMME Whistleblowing», η οποία εδώ και μήνες είχε απευθύνει κάλεσμα στα θύματα του συγκεκριμένου καθηγητή. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι ο ακαδημαϊκός ενθάρρυνε τους φοιτητές του να έχουν πιο άμεση επικοινωνία μαζί του μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα με καταθέσεις, σε ένα από τα μαθήματά του είχε ζητήσει από φοιτήτριές του να στείλουν σαν εργασία «δύο καλλιτεχνικές φωτογραφίες, μία ολόσωμη και μία με ένα μέρος του σώματός τους»! Η εργασία αυτή είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο «προαιρετική» και τη συνιστούσε «σε όποιον/α θέλει να βελτιώσει το βαθμό του/της».

Στη συνέχεια, επανειλημμένως τις καλούσε στο Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων και τους πρότεινε να κάνουν «καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις», οι οποίες περιλάμβαναν και γυμνό. Όλα αυτά στο πλαίσιο του «επιστημονικού αντικειμένου» και με σκοπό να τις κάνει «να νιώσουν καλύτερα με το σώμα τους». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σε βάρος του, καλλιεργούσε κλίμα εκφοβισμού σε όσους δεν «συμπαθούσε», ενώ σε μία από τις περιπτώσεις καταγγέλλεται υποτιμητική συμπεριφορά σε βάρος ατόμου με ειδικές ανάγκες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time