Σωτήριες αποδείχθηκαν για έναν Βρετανό  τουρίστα οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, του Βασίλη Πατελάκη, ενός εργαζόμενου σε εστιατόριο στα Χανιά. Όταν ο τουρίστας καθώς έτρωγε στραβοκατάπιε και παρ’ ολίγον να πνιγεί, έσπευσε ο Βασίλης Πατελάκης που εργάζονταν στο εστιατόριο για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Οι γνώσεις του αποδείχθηκε σωτήριες και ο τουρίστας επανήλθε. Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2019 στα Χανιά, ωστόσο η  πράξη του Βασίλη Πατελάκη αναγνωρίστηκε όχι μόνο από τον ίδιο τον τουρίστα αλλά και… ευρύτερα, καθώς έγινε γνωστός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όταν κυκλοφόρησε το βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί η προσπάθειά του να βοηθήσει τον άνθρωπο που πνιγόταν. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral και ο Βασίλης Πατελάκης… πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που μόνο θετικά είχε να προσφέρει σε όλους .


Για την βοήθεια που προσέφερε στον Βρετανό τουρίστα ο Βασίλης Πατελάκης βραβεύτηκε με το βραβείο “First Aid Ambassador Award” από την EENA (European Emergency Number Association)

 Να τονιστεί επίσης ότι ο Βασίλης Πατελάκης, μετά από εκείνο το περιστατικό, πρότεινε τα παιδιά να διδάσκονται από τα σχολεία τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών σε ανάλογες καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι καλό θα ήταν να γίνουν σεμινάρια και σε μαγαζιά εστίασης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της EENA (European Emergency Number Association) που διενεργεί τη διεθνή αυτή βράβευση:

 «Κάθε χρόνο, βλέπουμε ήρωες σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν το αναμενόμενο για να βοηθήσουν τους άλλους. Αυτή είναι η τελετή των “βραβείων 112”, με την οποία βραβεύουμε αυτά τα απίστευτα άτομα και τους οργανισμούς, που μας εμπνέουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αλλαγή των συνθηκών για την ασφάλεια των ανθρώπων».