Φόβους για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από το Σεπτέμβριο εκφράζουν οι ειδικοί, εάν η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού δεν φτάσει το 50% μέχρι τα τέλη Ιουνίου και το 70-80% στο τέλος του καλοκαιριού.

Κι αυτό, διότι, παρά το ράλι των εμβολιασμών από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η χώρα κινείται κάτω από το στόχο των 100-110 χιλιάδων την ημέρα.

Τα αγκάθια

Αγκάθι για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελεί η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών άνω των 80 ετών, καθώς 3 στους 10 απέχουν από τη διαδικασία, ενώ προβληματισμό προκαλούν και οι ακυρώσεις ραντεβού για την δεύτερη δόση του εμβολίου, με AstraZeneca.

Σήμερα, πάντως, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 21% των ενήλικων κατοίκων.

Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα είναι οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ η Κύθνος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, αφού ήδη το 79% των κατοίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ενώ το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση ξεπερνά το 93%.