Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
Basilako4
Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Να κάνουν όλοι τη δεύτερη δόση του AstraZeneca χωρίς δισταγμό

Σοβαρές καταγγελίες από τον καθηγητή πνευμονολογίας για fake news – Γιατί μίλησε για «αλήτες γιατρούς»

 Την ανάγκη να προστατευτούν οι πολίτες από τα fake news που κυκλοφορούν για τα εμβόλια, τόνισε ο  καθηγητής πνευμονολογίας κ. Βασιλακόπουλος ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει απειληθεί με μήνυση, ενώ έκανε αυστηρή κριτική σε όσους διακινούν ψεύτικες ειδήσεις και τρομοκρατούν τον κόσμο, κάνοντας μάλιστα αναφορά και σε «αλήτες γιατρούς».

Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των εμβολίων με AstraZeneca. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε για τους διστακτικούς να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ότι «αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με την δεύτερη δόση. Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί, ας κάνουμε και εδώ ότι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά «δικαιολογημένα», που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή την δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».

 Προστασία από τα fake news

Παράλληλα, αναφερόμενος στα fake news ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι: «για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κοροναϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολλή τρέλα.  Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το Κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα».

 Τα προνόμια στους εμβολιασμένους

«Μερικά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην εφαρμογή και να «ξεφύγουν τα πράγματα» σε τοπικό επίπεδο, αλλά νομίζω ότι γενικά τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. Το υγειονομικό σκέλος λέει ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρή πιθανότητα να κολλήσει ο ίδιος ή να μεταδώσει τον ιό και αν κολλήσει ο ίδιος θα νοσήσει ελαφρά», σημείωσε σχετικά με την συζήτηση για την διακριτή μεταχείριση εμβολιασμένων και μη.

 Εμβολιασμός παιδιών και «αλήτες γιατροί»

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «ο κίνδυνος να υπάρξει παρενέργεια είναι μηδαμινός, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη θρηνήσει τρία παιδιά από κοροναϊό. Γιατί γονείς έχουν δισταγμό για τα εμβόλια; Γιατί υπήρχαν αλήτες γιατροί, όπως ενός Άγγλου που συνέδεσε το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού με τον αυτισμό. Έχουν γίνει εκατομμύρια παιδιά και δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον κόσμο. Αν ένα παιδί νοσούσε και νοσηλευόταν στην Εντατική και σας έλεγα ότι υπάρχει ένα καινούριο αντιβιοτικό που μπορεί να το σώσει, θα το δίνατε; Ναι, είναι η απάντηση. Μα γιατί, ενώ είναι κάτι καινούριο; Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού».