Με σχέδιο, προγραμματισμό, συντονισμό υπηρεσιών και αυστηρά πρωτόκολλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ολοκληρώνει ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπυρικής θωράκισης της χώρας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά πάνω  από 18 περιοχές της Αττικής, κινδυνεύουν να γίνουν το νέο Μάτι, γι’ αυτό και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό και ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο κ. Χαρδαλιάς, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μέσα στις επόμενες έξι ημέρες ειδικά συνεργεία θα προχωρήσουν σε καθαρισμό, διάνοιξη δρόμων διαφυγής, τοποθέτηση δεξαμενών στις συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν κίνδυνο έχοντας απόλυτο συντονισμό και συνεργασία όλων των υπηρεσιών.

Χρηματοδότηση Δήμων με 2.840.000 ευρώ

Συνολικά 18 είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής που μπορούν να μετατραπούν σε Μάτι σε περίπτωση πυρκαγιάς σύμφωνα με το πρόγραμμα προσομοιώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για την προετοιμασία την Δήμων ανακοινώθηκε και η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα φτάνει τα 2.840.000 ευρώ, και θα κατανεμηθεί σε 16 Δήμους, από τους οποίους οι ως έκτακτη χρηματοδότηση για δράσεις αντιπυρικής προστασίας, με βρίσκονται στην Αττική.

 Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, η πρόσθετη χρηματοδότηση ανταποκρίνεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας 11 δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Το ποσό καλύπτει την εκτέλεση εργασιών που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της «Μήδειας» και την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Οι δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, καθαρισμούς και απομάκρυνση καύσιμης ύλης.

 Τι ποσό θα πάρει κάθε Δήμος

Το ποσό κατανέμεται ανά δήμο ως εξής:

Αγίας Παρασκευής 70.000 ευρώ,

Καισαριανής 40.000 ευρώ,

Κηφισιάς 200.000 ευρώ,

Πεντέλης 100.000 ευρώ,

Αχαρνών 120.000 ευρώ,

Διονύσου 490.000 ευρώ,

Λαυρεωτικής 220.000 ευρώ,

Μαραθώνος 300.000 ευρώ,

Μαρκόπουλου Μεσογαίας 100.000 ευρώ,

Ραφήνας-Πικερμίου 120.000 ευρώ,

Σπάτων-Αρτέμιδος 80.000 ευρώ,

Ωρωπού 250.000 ευρώ,

Μάνδρας-Ειδυλλίας 250.000 ευρώ,

Μαντουδίου-Λίμνης - Αγ. Άννας 100.000 ευρώ,

Αρχαίας Ολυμπίας 200.000 ευρώ

Σαλαμίνας 200.000 ευρώ.

  Πολίτιμο εργαλείο το πρόγραμμα προσομοιώσεων

Η έγκυρη προετοιμασία ωστόσο της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, έως ως βάση το νέο πρόγραμμα προσομοιώσεων που συμβουλεύεται η Πολιτική Προστασία. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς «Τρέχουμε πρόγραμμα προσομοιώσεων. Μετά από την άσκηση ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία να μας υποδείξει τις επικίνδυνες περιοχές της Αττικής που μπορούν να γίνουν «Μάτι». Μας έδειξαν 18 περιοχές. Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες», είπε και πρόσθεσε ότι η Πολιτική Γραμματεία ολοκλήρωσε εντός 30 ημερών, μελέτες, διαπραγματεύσεις κ.α. και προχώρησε ε σε 18 επιχειρήσεις αντιπυρικής θωράκισης.

 Την άλλη εβδομάδα, όπως είπε, ανοίγεται ο δρόμος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ με την ίδια διαδικασία θα υλοποιηθεί το σχέδιο για το Σέιχ Σου. «Είναι θέματα για τα οποία δεν έχουμε αρμοδιότητα, αλλά παίρνουνε την ευθύνη γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να μην κρυφτεί πίσω από τις αρμοδιότητες του αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.