Στο μαρτυρικό Σαράγεβο την πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης βρίσκεται από χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να συμμετάσχει στη 14η σύνοδο των ομολόγων του των κρατών της Βαλκανικής για το 2021 (14th Balkan Chiefs of Defence/BCODs Conference).

Στην προαναφερθείσα σύνοδο συμμετέχουν: Ελλάδα, Αλβανία, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Τουρκία, ενώ με την ιδιότητα του παρατηρητή οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Κροατίας και της Σλοβενίας, καθώς και οι πρόεδροι της Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUMC) και ο διοικητής του JFC του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

2__1_


Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η διαβαλκανική σύνοδος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, από το 2007, οπότε διεξήχθη η 1η Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη, και εντεύθεν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι Α/ΓΕΕΘΑ τότε ήταν ο Ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.