Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο υγειονομικό προσωπικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ προανήγγειλε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 5 από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί, μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό, αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στο τι περιμένει όσους δεν τον επιλέξουν από θέση, ενώ θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, είπε: «Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει π.χ. σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα», συμπλήρωσε.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, σημείωσε: «Μια ειδική αναφορά για τη Γαλάζια Ελευθερία και το πρόγραμμα εμβολιασμών Νησιών. Το διαπίστωσα ο ίδιος στην επίσκεψή μου στην Αστυπάλαια. Είδα την ετοιμότητά τους να κάνουν το νησί τους όχι μόνο πράσινο, αλλά και ασφαλές με επισκέπτες. Το παράδειγμα πρέπει να απλωθεί και στις περιοχές που σήμερα υστερούν. Υπάρχουν περιοχές που για κάποιους λόγους -κάποιοι κατανοητοί, κάποιοι ακατανόητοι για εμένα- είναι πίσω στους εμβολιασμούς και πρέπει όλοι μαζί να τους πείσουμε ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς». Σημείωσε δε πως: «Σε λίγο άλλωστε όλοι οι συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα και θα προστατέψουμε την υγεία μας, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας μας».

«Αναφέρθηκε ένας ομιλητής για το εμβόλιο πολιομυελίτιδας. Ασθένησε η μητέρα μου από αυτήν την ασθένεια πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Η μεγαλύτερη επιτυχία λοιπόν ήταν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Ας αφήσουμε λοιπόν τα μισόλογα», είπε. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε πως προκηρύσσονται 600 θέσεις ιατρών και τον Σεπτέμβριο 4.900 νοσηλευτών, ενώ όπως είπε, πλησιάζουμε τις 1.500 κλίνες ΜΕΘ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time