Αλλαγές έρχονται από τις 19 Ιουνίου στη διάθεση των self test, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως η δωρεάν διάθεσή τους θα συνεχιστεί, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και πολιτών, ενώ, παράλληλα, εξετάζονται άλλα κανάλια διανομής, με κυριότερο τα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνεται η πολιτική δωρεάν διανομής self test μέσω των φαρμακείων.

Ερωτηθείς για πώς θα γίνεται από τα σούπερ μάρκετ η ταυτοποίηση του δικαιούχου για δωρεάν self test, διαδικασία που σήμερα γίνεται από τους φαρμακοποιούς μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη χρήση του ΑΜΚΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι για να προμηθευτεί δωρεάν το τεστ». 

Τι θα ισχύσει έως τις 19/6

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, θα μπορούν να προμηθεύονται τρία self test.

Την επόμενη εβδομάδα, θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν – εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους - υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος του οικιακού τεστ.

Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν self test

Οι ομάδες που θα δικαιούνται δωρεάν self test από εδώ και πέρα θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος.

Ωστόσο, εκτιμάται πως πρόσβαση στον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θα έχουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στις συγκοινωνίες και στα σώματα ασφαλείας.