Σε περιοχές της Θράκης αλλά και του Ανατολικού Αιγαίου ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία «Πολύφημος ’21», η οποία διεξήχθη το διάστημα 7-11 Ιουνίου 2021 και συνδυάστηκε με τη διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων, με την εθνική άσκηση «Καταιγίς ’21» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε σε αριθμό συγκεκριμένων επεισοδίων με την άσκηση του Στόλου «Καταιγίς ’21».



Στην ΤΑΜΣ «Πολύφημος ’21», που είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακος, συμμετείχαν:

· Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ, που ως γνωστόν εδρεύει στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

· Αντιαεροπορικά συστήματα, επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑUAV) του Στρατού Ξηράς.

· Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους ελικόπτερα, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.

· Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ/UAV της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ» επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ.