Οργή και θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο άνθρωπος που έχει ταφεί ως αγνώστων στοιχείων στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, αφού προηγουμένως είχε μείνει για ενάμιση μήνα στα αζήτητα του νεκροτομείου, είναι τελικά ο 65χρονος Δημήτρης Καλογιάννης, γνωστός ως «Δήμητρα της Λέσβου». Αγνοούμενος επί δύο μήνες, νεκρός το ίδιο διάστημα, σ’ ένα τραγικό τέλος που δεν άξιζε στη βασανισμένη ζωή του.

Ταυτοποιήθηκε η σορός

Την περασμένη μόλις Δευτέρα, η δικηγόρος της οικογένειας ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι, μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ταυτοποιήθηκε η σορός που είχε φτάσει στο Τζάνειο Νοσοκομείο στις 9 Απριλίου, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του Δημήτρη από το Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλευόταν από τα τέλη Μαρτίου. Ο 65χρονος είχε πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος στο Παλαιό Φάληρο, ενώ ο ασυνείδητος οδηγός, άγνωστος έως σήμερα, τον είχε εγκαταλείψει αιμόφυρτο.

Διαφωνία απο τον πρόεδρο του Silver Alert

Τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν εγείρουν πολλά ερωτήματα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται σήμερα στην οικογένεια -άγνωστο γιατί- την ταυτοποίηση μέσω DNA. Ο πρόεδρος και διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία και ταλαιπώρησε την οικογένεια, θεωρώντας ότι η εξέταση DNA θα ήταν πιο ακριβής και ασφαλής για την ταυτοποίηση παρά από τα δαχτυλικά αποτυπώματα όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να ήταν και αλλοιωμένα.

Συντετριμμένη η οικογένεια

«Η οικογένεια είναι συντετριμμένη και επιθυμεί να τιμήσει το νεκρό της και να πενθήσει για την απώλειά της. Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας για την ανάδειξη των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών ώστε να μην υπάρξει ξανά άλλος “Δημήτρης”. Έχω καθήκον, σε συνεργασία με τον κ. Τσαντίρη, τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας, και τον κ. Κουρούκλη από το Silver Alert, να φωτίσουμε κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής», είπε στο protothema.gr η δικηγόρος της οικογένειάς του Λίλα Ραγκούση.

Η αντίστροφη μέτρηση

Ο Δημήτρης Καλογιάννης είχε συγκινήσει πρόσφατα όλη την Ελλάδα, με την ιστορία του να γίνεται γνωστή σε κάθε σημείο της χώρας και όχι μόνο... Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα γυναικεία φορέματα αλλά ήθελε να τον φωνάζουν «Δημήτρη» και όχι «Δήμητρα» είχε πέσει θύμα απίστευτης βαρβαρότητας στη γενέτειρά του, τη Σκάλα Συκαμνιάς, από ανήλικα αγόρια και κορίτσια που είχαν εισβάλει στο σπίτι του στις 28 Δεκεμβρίου και επιδόθηκαν σε απρέπειες, τις οποίες κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και τις ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Ο 65χρονος, μετά την επίθεση, κατέληξε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ όπως είχε πει στην ιστοσελίδα «Στο Νησί» η φίλη του Ελένη Μαρμαρινού, ο ίδιος δεν ήθελε να μπει ποτέ σε Ίδρυμα, καθώς ήταν ένα άτομο που δεν είχε επιτεθεί ποτέ σε κάποιον. Ωστόσο, είχε αναγνωρίσει ότι χρειαζόταν βοήθεια ενώ, και οι συγγενείς του ανησυχούσαν για το κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να φροντίσει τον εαυτό του. Έμεινε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για σύντομο χρονικό διάστημα και πήρε εξιτήριο. Όμως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και τελικά μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο.
«Του άρεσε να περπατάει. Περπατούσε συνέχεια. Μόνο αυτό έκανε. Δεν μπορούσε να μείνει στο ίδιο μέρος για περισσότερο από 5 λεπτά» είπε ο αδελφός του.

Στις 9 Απριλίου, κάτω από άγνωστες συνθήκες, έφτασε στο Παλαιό Φάληρο, όπου τον χτύπησε αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου τον εγκατέλειψε να ψυχορραγεί. Ουδείς γνωρίζει πού βρισκόταν ο 65χρονος τις τρεις ημέρες που είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του, καθώς λόγω μιας απίστευτης παρεξήγησης, το silver alert για τον εντοπισμό του δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Κι αυτό, γιατί η αστυνομία τον χαρακτήρισε «δραπέτη», χωρίς να ελέγξει από πού ακριβώς είχε «δραπετεύσει» ο αγνοούμενος.

Από κει και πέρα, άρχισε ένας νέος γολγοθάς, μετά θάνατον αυτή τη φορά. Η σορός του μεταφέρθηκε ως αγνώστων στοιχείων στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά και παρέμεινε στα ψυγεία του μέχρι τις 18 Μαΐου, όπου, λόγω κακής συντήρησης, αλλοιώθηκε σημαντικά. Στη συνέχεια, στάλθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία και ακολούθησε η συνεννόηση με το νοσοκομείο, οπότε παραλήφθηκε για την ταφή.

* Στις 26 Μαΐου ενεργοποιήθηκε τελικά το silver alert και όλη η Ελλάδα έμαθε, σχεδόν δύο μήνες μετά, ότι η «Δήμητρα της Λέσβου» αγνοείται. Οι Aρχές επικεντρώθηκαν σε ένα τροχαίο με εγκατάλειψη που είχε γίνει στο Δέλτα Φαλήρου, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του Δημήτρη Καλογιάννη. Στις αρχές Ιουνίου στάλθηκαν φωτογραφίες του νεκρού από τις αστυνομικές αρχές της Καλλιθέας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Εκεί κλήθηκε ο Παναγιώτης Καλογιάννης, ο οποίος και αναγνώρισε τον αδερφό του.

Βοηθούσε τους πρόσφυγες

Ο Δημήτρης Καλογιάννης, διεμφυλικός, είχε γεννηθεί γυναίκα σε ανδρικό σώμα. Ωστόσο, όταν έλεγε το όνομά του, αυτό ήταν «Δημήτρης». Άτομο ευχάριστο και καλοκάγαθο, είχε μιλήσει σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, τα παιδικά του χρόνια και τις μεγάλες απογοητεύσεις που βίωσε, αναφέροντας πως οι γονείς του τον αγαπούσαν μεν, αλλά του συμπεριφέρονταν σαν ζώο, καθώς εν αγνοία του για χρόνια έβαζαν χάπια στο φαγητό του. Ο Δημήτρης ήταν από τους πρώτους που ευαισθητοποιήθηκαν για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί με τη λεγόμενη κρίση του προσφυγικού το 2015. «Τους καταλάβαινα γιατί δραπέτευαν από κάτι τρομερό», είχε πει.

Η χαρακτηριστική εικόνα του με το ροζ φόρεμα και το θλιμμένο του βλέμμα έκανε την Καναδή, Ρόρι Αουρόρα Ρίτσαρντς, να τον πλησιάσει. Η ιστορία του δημοσιεύτηκε στο Pappas Post. «Νιώθεις άντρας ή γυναίκα;» ήταν η πρώτη ερώτηση στην οποία απάντησε: «Γυναίκα, και το όνομά μου είναι Δημήτρης». Μετά την ταυτοποίηση της σορού, η Ρίτσαρντς έγραψε στο facebook: «Ήσουν μία από τις πιο όμορφες γυναίκες που γνώρισα ποτέ. Απέπνεες χάρη, αγάπη, θάρρος και συμπόνια. Ελπίζω να σε αγκαλιάσουν στην επόμενη ζωή. Αγαπήθηκες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time