«Τα self tests μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ σε Αχαΐα και Αττική». Αυτή είναι η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζομάνη στους δύο φαρμακευτικούς συλλόγους που προβάλουν όπως είπε ανόητες δικαιολογίες αποκλείοντας την πρόσβαση όλων των πολιτών στα τεστ.

Πρόσβαση για όλους τους πολίτες 

Από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα προβλήματα με τη διανομή των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Υπήρχαν ελλείψεις σύμφωνα με τις καταγγελίες και αρκετοί χρειάστηκε να τα αγοράσουν για να τα δηλώσουν στην πλατφόρμα όπως προβλέπεται από το νομο, ενώ καποιοι πήγαν στην εργασία τους χωρίς να εχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό τεστ.

Το αλαλούμ έφερε στο ίδιο τραπέζι τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση της δωρεάν διανομής με πακέτα 4 self tests για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος δηλώνει τέλος στα δωρεάν τεστ μετά τις 19 Ιουνίου καθώς δεν υπήρξε καμία ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου όπως αναφέρει τη στιγμή που επιβαρύνθηκαν με μεγάλο φόρτο εργασίας.

Χωρίς προβλήματα διατίθενται τα self tests στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για να διασφαλιστεί και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο παραμένει άγνωστο τι στάση θα τηρήσουν τα φαρμακεία της Αττικής από την ερχόμενη Δευτέρα. Υποχρεωτικά θα είναι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ μετα την 1η Ιουλίου μόνο για τους εργαζόμενους που δεν θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.