Στις εγκαταστάσεις της 135 Σμηναρχίας Μάχης (135 ΣΜ) στη Σκύρο βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου ενημερώθηκε και επιθεώρησε εκ του σύνεγγυς τα Μη Εοανδρωμένα Αερο-οχήματα (UAV) Heron, ισραηλινής κατασκευής, που έφτασαν εκεί προσφάτως και ήδη ξεκίνησαν τις πτήσεις τους στο Αιγαίο.

Ο Αρχηγός έφτασε στην 135 ΣΜ μετά την πτήση του στο Βόρειο Αιγαίο με μαχητικό αεροσκάφος F-16 BLOCK 52+ της ιστορικής 337 Μοίρας της ΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες των μονάδων που εδρεύουν σε αυτό το στρατηγικής σημασίας νησί του κεντρικού Αιγαίου.

Αμέσως μετά την προσγείωση του στην 135 ΣΜ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στα «Readiness» όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό των μαχητικών αεροσκαφών που εκτελούν καθήκοντα επιφυλακής, τονίζοντας ιδιαιτέρως τη σπουδαιότητα της αποστολής τους σε ότι αφορά στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το κλιμάκιο της προσφάτως συγκροτηθείσας νέας μονάδος με τα UAV Heron, που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, μέσω του ΓΕΑ, και έχει διακλαδική σύνθεση και αποστολή, κάτι που αποτυπώνεται και στην ονομασία της: Διακλαδική Μονάδα Μέσου Ύψους – Μεγάλης Αντοχής (Εμβέλειας) ή επί το…ελληνικότερον “Medium Altitude - Long Endurance UAV” (MALE UAV), από την οποία επιχειρεί το UAV HERON 1 που αποκτήθηκε πρόσφατα. Εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του συστήματος ως προς τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (=Intelligence, Surveillance, Reconnaissance/ISR) και την μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time) στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Το σύστημα HERON εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2021 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η 22η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (22 ΜΚΒ) Patriot PAC III, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ετοιμότητα του προσωπικού και την υψηλή διαθεσιμότητα των μέσων, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων με την εκτέλεση αποστολών ενεργού αεράμυνας και καταστάσεων ανάγκης οποτεδήποτε απαιτηθεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό, των μονάδων που επισκέφθηκε, έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και εξήρε τον επαγγελματισμό, την αποφασιστικότητα, την διακλαδική λειτουργία και την ευελιξία που επιδεικνύουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηριστικά που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των υβριδικών και μη απειλών του προηγούμενου έτους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Δείτε τις εικόνες