Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, την Τετάρτη 23 Ιουνίου, συνεδριάζει τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία είχε προγραμματισθεί αρχικώς να συνεδριάσει την Πέμπτη, μετά από τη σχετική πρόσκληση, την οποία απέστειλε στα μέλη της αργά το βράδυ της Τρίτης ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Κύριο θέμα της εν λόγω συνεδρίασης της Επιτροπής θα είναι η επισκόπηση και πιθανή αναθεώρηση των μέτρων δημοσίας υγείας, τα οποία εφαρμόζονται έναντι της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, ενώ αναμένεται αυτή να είναι η συγκεκριμένη συνεδρίαση, κατά την οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την άρση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας θα διατηρηθεί στους εσωτερικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.λπ.

«Ένα βήμα» πριν την απόφαση

Προ των πυλών βρίσκεται η απόφαση για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, μετά από σχεδόν 10 μήνες εφαρμογής του μέτρου για την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας.

Οι τελικές αποφάσεις για την «τύχη» της μάσκας αναμένεται να ληφθούν στην επερχόμενη συνεδρίαση των ειδικών την Τετάρτη, με πιθανό σενάριο η άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να ισχύσει ακόμη και από το Σαββατοκύριακο, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν σε πτωτικά επίπεδα που επιτρέπουν περεταίρω άρση των περιοριστικών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του συγκεκριμένου περιορισμού βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων και είχε προταθεί η 1η Ιουλίου για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σε ανοιχτούς χώρους, ωστόσο οι συνθήκες επέβαλαν να ανοίξει η συζήτηση λίγο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ειδικοί θα απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους πολίτες για χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα σημεία, ενώ η υποχρεωτικότητα της μάσκας για την προστασία από τον κοροναϊό, θα παραμείνει σε θεάματα (Θέατρα/ Συναυλίες κ.ο.κ.), Μέσα Μεταφοράς και Εμπορικά καταστήματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Ποιους αφορά η κατάργηση της μάσκας – Τι θα ισχύει για εσωτερικούς χώρους

Η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες κατά την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ολοκληρώσει ή όχι τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους όπου αναμένεται να υπάρχει συγχρωτισμός, όπως π.χ. σε μέσα μεταφοράς, γήπεδα, συναυλιακούς χώρους κ.α., οι ειδικοί θα προτείνουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους κλειστούς χώρους, οι επιστήμονες προτείνουν το μέτρο να συνεχιστεί καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνεται επιτόπου ο έλεγχος και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων ή μη κατά την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για το πώς θα μπορούσε τεχνικά να υποστηριχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη διαπίστωση της γνησιότητάς του. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, από επιδημιολογικής και εμβολιαστικής πλευράς τα μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν.