Δεν το χωράει ανθρώπου νους κι όμως είναι γεγονός. Ένα γεγονός που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο! Η ανεκδιήγητη επίθεση με βιτριόλι από ιερέα σε μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Η αρχή έγινε χθες, απόγευμα Τετάρτης. Το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο εξέταζε την οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσης ιερέα για αδίκημα περί ναρκωτικών. Ήταν η στιγμή που ο 37χρονος δράστης, ο οποίος έφερε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, επιτέθηκε και τραυμάτισε επτά μητροπολίτες, δύο δικηγόρους και τον φρουρό που έσπευσε να τον σταματήσει.

Προσχεδιασμένη η επίθεση

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ο ιερέας είχε προσχεδιάσει την επίθεση, καθώς είχε αποθηκεύσει το καυστικό υγρό σε δύο μπουκάλια αναψυκτικού και κατά την επίθεσή του έριξε στα θύματά του το ένα.

Πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι

Αγόρασε δύο μπουκάλια βιτριόλι από το ίντερνετ, ακολουθώντας το «παράδειγμα» της Έφης Κακαράντζουλα, της 35χρονης που πριν έναν χρόνο επιτέθηκε ομοιότροπα στην Ιωάννα Παλιοσπύρου στην Καλλιθέα.
Εν συνεχεία ο ιερέας έβαλε τα μπουκάλια σε έναν σάκο, κατέβηκε στην Αθήνα και παρουσιάστηκε στις έξι χθες το απόγευμα, στο συνοδικό δικαστήριο όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η δική του υπόθεση.

Βρέθηκαν επάνω του χάπια

Η υπόθεση έφυγε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και διαβιβάστηκε στο Ανθρωποκτονιών και οι αναλυτές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του περίεργου αρχιμανδρίτη. Πάνω του βρέθηκαν περισσότερα από 15 χάπια tavor, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν σε ψυχολογική πίεση.


Στη δημοσιότητα φωτογραφίες-ντοκουμέντα

Οι φωτογραφίες, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στο orthodoxia.gr μέσα από τη μονή Πετράκη λίγα λεπτά μετά την επίθεση προκαλούν φρίκη. Ματωμένα και λιωμένα ράσα κείτονται στο πάτωμα, αδιάψευστοι μάρτυρες του τρόμου που βίωσαν οι παριστάμενοι από την αιματηρή επίθεση.

Δείτε τις εικόνες με φωτογραφίες


Σύλληψη ιερέα

Αμέσως μετά την επίθεση με καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου, καθώς και σε έναν αστυνομικό που έτρεξε να βοηθήσει, ο 37χρονος ιερέας συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από αστυνομικές πηγές, ο ιερέας φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας πως, «Με κυρίευσε η οργή. Είχα στοιχεία που έδειχναν ότι δεν έφταιγα. Γίνονται τόσα και όμως εμένα τιμώρησαν».

Ποιοι Μητροπολίτες έπεσαν θύματα

Θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας, Νικόδημος, Αρτας, Καλλίνικος, Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας, Ζακύνθου, Διονύσιος Δ', Κηφισιάς, Κύριλλος, Γουμενίσσης, Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Η κατάσταση της υγείας των Μητροπολιτών

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη, που νοσηλεύονται σε «Γ. Γεννηματάς» και ΚΑΤ δεν κρίνεται ανησυχητική.

Στο ΓΝΑ «Λαϊκό» διακομίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης από τη Μονή Πετράκη, με μέριμνα του ΕΚΑΒ, 6 Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έχει λάβει εξιτήριο.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση. Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση.

O αστυνομικός έχει διακομιστεί στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.


Αυτόπτης μάρτυρας

Ο Μητροπολίτης Σταγών, Θεόκλητος, που ήταν μπροστά στο περιστατικό, μίλησε στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Όπως είπε, «ο κατηγορούμενος, ο οποίος καθηρέθη για τα παραπτώματα που είχε κάνει, δεν το δέχτηκε και το έριξε (το καυστικό υγρό) στους αρχιερείς».

Ταυτότητα δράστη

Δράστης της επίθεσης με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, που οδήγησε επτά μητροπολίτες στο νοσοκομείο, φέρεται να είναι ένας ιερέας με… «αμαρτωλό» παρελθόν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο δράστης μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών μετά τη σύλληψή του από 4 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με το orthodoxtimes, δράστης είναι ο 37χρονος ιερέας Θεοφύλακτιοις Κόμβος .Κ. με καταγωγή από χωριό των Σερρών. Η οργανική θέση του φέρεται να είναι στη Μητρόπολη Βέροιας, ενώ είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο ιερομόναχος χαρακτήρισε την απόφαση άδικη, ενώ φέρεται να είπε στα πρώτα του λόγια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών ότι θεωρεί σκευωρία την υπόθεση των ναρκωτικών για την οποία κατηγορείτο και για την οποία καθαιρέθηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο σε β' βαθμό.

Κατά την ΕΡΤ, ο 35χρονος ιερέας υπηρετούσε στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας, κοντά στη Βέροια, υπήρξαν όμως παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα να μετατεθεί στο Καλοχώρι Ημαθίας.

Μπλεγμένος με ναρκωτικά

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ιερέας εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Ο 37χρονος δράστης φέρεται να είχε συλληφθεί το 2018 για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς είχαν βρεθεί στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης στο Πλατύ Ημαθίας. Ο ιερέας είχε κρυμμένα τα ναρκωτικά μέσα στα ράσα του, εκτιμώντας ότι δεν θα τον ψάξουν οι αστυνομικοί. Ωστόσο, στη σωματική έρευνα που του έγινε, βρέθηκε το «φιξάκι». Ακολούθως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βέροιας -στον οποίο υποστήριξε ότι η κοκαΐνη ήταν για προσωπική του χρήση- του άσκησε δίωξη για κατοχή ναρκωτικών και αφέθηκε ελεύθερος.

Ιερώνυμος: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα»

Στο «Λαϊκό» βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

cr2_22181624473093

Επεσήμανε πως ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και καθώς είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι, έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. «Περίπου 7 ή 8 πρόσωπα έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα», είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, «ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υγεία των μητροπολιτών θα πάει καλύτερα. Κλείνοντας, δήλωσε είπε πως το περιστατικό είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία.