Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα της «μετάλλαξης Δέλτα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς εντοπίστηκαν 18 νέα, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11. Συνολικά, τα κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης είναι πλέον 29 και έχουν εντοπιστεί σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη, με συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη καθώς και δημάρχων της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη αφορούσε ειδικά την Κρήτη, καθώς υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως μετά τα κρούσματα θρόμβωσης που προκάλεσαν τα εμβόλια της Astrazeneca, καταγράφηκε απροθυμία στο νησί για εμβολιασμό, με τα ραντεβού να «πηγαίνουν πίσω». Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να «τρέξει» η ενημέρωση στην Κρήτη, ώστε να πειστούν όσοι φοβήθηκαν.

Ανήσυχος ο πρωθυπουργός

Ανήσυχος για την εξάπλωση της «μετάλλαξης Δέλτα» εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν». Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η «μετάλλαξη Δέλτα» του κοροναϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, τα νέα κρούσματα της «μετάλλαξης Δέλτα» έχουν εντοπιστεί, εκτός από την Αθήνα, σε Κόρινθο και Κρήτη. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της «μετάλλαξης Δέλτα» είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτήν τη μετάλλαξη. «Για να αντέξουμε το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε», κατέληξε, προτρέποντας τους πολίτες στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Νέα μείωση στους διασωληνωμένους

Στα 489 έφτασαν χθες τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 519 για την περασμένη Πέμπτη 17 Ιουνίου, με τη διενέργεια 38.292 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, και με το δείκτη θετικότητας να μειώνεται περαιτέρω στο 1,27%, έναντι του 1,32% για την περασμένη Πέμπτη 17 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID-19, οι οποίοι μειώθηκαν στους 256, έναντι των 271 για την Τετάρτη, ενώ στους 2.639 αυξήθηκαν εκ νέου αισθητά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 15 συνάνθρωποί μας έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές του κορωνοϊού, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 12.613.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time