Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, εκτίμησε ότι θα επικρατήσει στην Ευρώπη σε ποσοστό 90%, υπογράμμισε ότι μεταδίδεται ταχύτερα από τη βρετανική και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.

«Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Μόνο στους εξωτερικούς, όπου η μετάδοση είναι 18%-20% μικρότερη», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά 96% και 92%, αντιστοίχως, όπως έχουν δείξει μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία.

Για τα εμβόλια της J&J και Moderna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες, αλλά εκτίμησε ότι ως «αδελφάκια» των AstraZeneca και Pfizer θα έχουν κάλυψη πάνω από 90%.

Ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πρέπει να φτάσουν στο 80% προκειμένου να αποφύγουμε το 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο, ενώ ζήτησε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.

Τέλος, επισήμανε ότι στις ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες, το 99,9% των νέων κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι όπως και το 99,2% των θανόντων.