Έντονη ανησυχία στη χώρα μας έχει προκαλέσει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού, η οποία σαρώνει ήδη τη Βρετανία και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Το βασικό χαρακτηριστικό της ινδικής μετάλλαξης είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία ξεπερνά το 50% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, αλλά και τη βρετανική μετάλλαξη.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της, το οποίο έχει θορυβήσει τους ειδικούς είναι ότι «χτυπά» ανεμβολίαστους, ανθρώπους που έχουν νοσήσει και δεν έχουν αναπτύξει ικανό αριθμό αντισωμάτων, ή το ποσοστό τους έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και άτομα μικρής ηλικίας. Το μοναδικό «όπλο» που διαθέτουμε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, είναι ο εμβολιασμός.

Παρόλο που η επιχείρηση «Ελευθερία» βρίσκεται σε καλό ρυθμό, η επιτάχυνσή του εμβολιαστικού προγράμματος εξαρτάται από την ανταπόκριση του κόσμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα Σάββατο 26/6 θα ξεπεράσουμε τις 8 εκατ. δόσεις και θα αγγίξουμε τους 3,5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δύο δόσεις, ή με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson), που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 35%.

Πάνω από 100.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος καθημερινών εμβολιασμών ανέρχεται σε περίπου 100.000. Ωστόσο το νούμερο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί, αν θέλουμε να επισπευστεί το «κτίσιμο» του τείχους ανοσίας απέναντι στη Covid-19.

Μητσοτάκης: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν

Ανήσυχος για την εξάπλωση της «μετάλλαξης Δέλτα» εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προνόμια για τους εμβολιασμένους και τόνισε ότι πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες που θέλουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία, καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρώνει στη Βρετανία η ινδική μετάλλαξη

Η ινδική μετάλλαξη στη Μ. Βρετανία σαρώνει κυριολεκτικά, ενώ οι νέες λοιμώξεις καταγράφουν αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Ειδικότερα οι νέες νοσηλείες αφορούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν σε ικανοποιητικό, αλλά μειωμένο ποσοστό την ινδική μετάλλαξη, σε σχέση με την κάλυψη που παρέχουν στο αρχικό στέλεχος ή στη μετάλλαξη Α (βρετανική).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν επαρκή κάλυψη, καθώς αν νοσήσουν, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και δεν απαιτείται η είσοδός τους στο νοσοκομείο και πολύ δε περισσότερο σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εμβόλιο με ποσοστό κάλυψης που αγγίζει και ξεπερνά το 70%, είναι αρκετά ικανοποιητικό, αν αναλογιστούμε ότι τα αρχικά εμβόλια σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες, κυμαίνονταν στο 50-60%.