«Οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών δείχνουν σταθερά χαμηλό το ιικό φορτίο στα λύματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ωτε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι.

Εν κατακλείδι, ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε πως νομικά αν δεν υπάρχει τείχος ανοσία θα πρέπει νομικά να επιβληθεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Νίκου Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις μετρήσεις των λυμάτων στην Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε: «Νομίζω ότι γίναμε πράσινοι. Οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά κυρίως των τελευταίων ημερών δείχνουν μια σταθερά χαμηλή συγκέντρωση, οι οποίες ημερήσιες αυξομειώσεις δεν είναι τίποτε το ανησυχητικό. Η βασική εικόνα είναι ότι είναι σε σταθερά χαμηλό επίπεδο, το χαμηλότερο των τελευταίων εβδομάδων άρα και μηνών κάτι το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των θετικοποιημένων κρουσμάτων. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η ανίχνευση που κάνουμε είναι για τον κλασικό κορονοϊό. Τη μετάλλαξη Δ δεν την πιάνουμε ακόμη και εδώ είναι η ουσία. Εμείς θα την πιάσουμε».

«Να μην ξεχνάμε ότι χθες ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη ανακοίνωσε ότι πανευρωπαϊκά έχουμε μια αύξηση σε επίπεδο 10% των κρουσμάτων που οφείλεται στη μετάλλαξη Δ κάτι το οποίο επιδημιολογικά δείχνει ότι πραγματικά και η μετάλλαξη Δ θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή. Για το λόγο αυτό κατά τη γνώμη μου δεν επαφιόμαστε ότι τώρα έχουμε χαμηλά επίπεδα, δεν επαφιόμαστε ότι τώρα δεν έχουμε κρούσματα. Εμβολιασμός, εμβολιασμός. Για μένα η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους δεν το συζητάω αλλά και έξω εκεί που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει κάποιο συγχρωτισμό καλό θα είναι τη φοράει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Η υποχρεωτικότητα συνάδει με δύο πράγματα είτε με μια νομική επιβολή είτε με μια συνειδησιακή ανταπόκριση. Εγώ ειμαι υπέρ της συνειδησιακής ανταπόκρισης. Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που η συνειδησιακή ανταπόκριση δεν φτιάχνει το τείχος εκείνο της ανοσίας τότε νομίζω ότι θα πρέπει νομικά να επιβληθεί».