Στην Εθνική Πινακοθήκη αναμένεται να αποδοθούν, άμεσα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, οι δύο πίνακες, του Πικάσο και του Μοντριάν, οι οποίοι εκλάπησαν το 2012 και προ ημερών εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Την κλοπή τους ομολόγησε ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή, Αθανάσιου Μαρνέρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση, συγκλίνουν στο ότι η κυριότητα των δύο έργων ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη.  

Την ίδια στιγμή, ο ανακριτής, με διάταξη του, αναμένεται να ζητήσει τη λήψη DNA από τον κατηγορούμενος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκεται και σε άλλες κλοπές.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εκτίμηση των δύο αριστουργημάτων της παγκόσμιας τέχνης, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, αναμένεται να ζητηθεί η άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, κάτι που θα αλλάξει το πλαίσιο ποινής, που προβλέπεται για τους δράστες τέτοιων αξιοποίνων πράξεων.