Σήμερα ξεκινά στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από έντεκα χρόνια.

Ειδικότερα, ο 50χρονος Γιώργος Σαμαρτζόπουλος θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχοντας παραδεχθεί ήδη από τη στιγμή της σύλληψής του ότι ήταν εκείνος που εισέβαλε στο κτίριο και έκλεψε το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Πώς προσπάθησε να εξαφανίσει ο κατηγορούμενος τους πίνακες

Υπενθυμίζεται πως δύο από τα τρία έργα βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2021 σε ένα ρέμα στην περιοχή της Κερατέας, όπου, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, τα είχε μεταφέρει εκεί όταν άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι οι Αρχές ήταν πολύ κοντά στον εντοπισμό του δράστη της κλοπής. Το τρίτο, το σχέδιο του Μονκάλβο, υποστήριξε ότι το πέταξε, πιστεύοντας ότι είχε καταστραφεί.

«Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου»

Ο άνδρας συνελήφθη τότε και προφυλακίστηκε. Το καλοκαίρι του 2022 αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Ό,τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου», ανέφερε όταν αποφυλακίστηκε και υποστήριξε ότι έδρασε μόνος του.

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Άμα έχεις δει και ταινίες κάλλιστα μπορείς να το κάνεις», σημείωσε ακόμη.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι από το 2010 είχε αρχίσει να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να αφαιρέσει τα ανεκτίμητης αξίας έργα από την Εθνική Πινακοθήκη.