Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της χώρας σε επίπεδο τουρισμού. Το 2019 οι συνολικές εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,564 δις ευρώ. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση κατά 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3,5 εκατ. ταξιδιώτες.
Φέτος όμως ο περιορισμός που έχει τεθεί από τη Βρετανία για τους ταξιδιώτες προς τη χώρας μας προβληματίζει βαθιά την Ελλάδα.

Ωστόσο οι φήμες που θέλουν τη Βρετανία να λήγει τα περιοριστικά της μέτρα στις 19 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκαν χθες μέσω του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Βέβαια, η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στο αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’ οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.
Η αλλαγή διάθεσης από την πλευρά της Βρετανίας είχε διαφανεί και από την συνάντηση που είχαν ο Μπόρις Τζόνσον με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η τελευταία άλλαξε στάση απέναντι στους τουρίστες από τη Βρετανία, κάτι που ανάγκασε ουσιαστικά και τον βρετανό πρωθυπουργό να πράξει κάτι ανάλογο.

Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει η Άνγκελα Μέρκελ «στο προσεχές μέλλον, αυτοί που έχουν κάνει δύο δόσεις και τώρα οι Βρετανοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα». Η απάντηση από τον Μπόρις Τζόνσον ήταν άμεση και δείχνει την ικανοποίηση της βρετανικής πλευράς. Σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι σπουδαίο, φαίνεται ότι έγινε πρόοδος».

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Ευρώπη, λόγω της ευρείας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα.

Απειλή και για την οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα

Στο αντίποδα αυτών η Morgan Stanley, σε ανάλυσή της σημειώνει ότι η οικονομίας της Ευρώπης περνάει προς το παρόν με ευκολία τον πήχη των προσδοκιών. Σημειώνει ωστόσο ότι έχει μπροστά της την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις της σε αυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε εμπόδια στην ανάκαμψη, αποκλίσεις, αλλά και νέα παράταση στα μέτρα στήριξης.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η φόβος της «μόλυνσης» είναι μεγαλύτερος για τις χώρες του Νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό και θέτει τα εξής ερωτήματα:
  • Θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι ή θα μπορέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό να σώσει την κατάσταση;
  • Τι θα ο γίνει με το νέο ρήγμα που έχει ανοίξει η μετάλλαξη στους κόλπους της Ε.Ε.;
Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από την Ελλάδα στους κερδισμένους θα πρέπει να προστεθούν Ισπανία και Πορτογαλία, που είναι στην πορτοκαλί ζώνη.