Συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και την επιβράδυνση που καταγράφεται στους ρυθμούς των εμβολιασμών, με την κυβέρνηση να επιστρατεύεται έναν νέο σχεδιασμό, με στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να πειστεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστεί και να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας ενάντια στον κοροναϊό.

Ποιες οι στοχευμένες δράσεις 

Από σήμερα, λοιπόν, ξεκινά η αξιοποίηση κινητών μονάδων για εμβολιασμό πολιτών, αρχής γενομένης από την Κρήτη, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους πολίτες, αλλά και προνόμια και «εμπόδια» στις μετακινήσεις και τις εξόδους για τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, με ενημερωτικά σποτ για τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις ηλικιακές ομάδες που «αντιστέκονται» στην «Ελευθερία».

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων που έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση ήταν η «επανεμφάνιση» έπειτα από πολλές εβδομάδες απουσίας, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με δυσοίωνες επιδημιολογικές αναφορές για την Αττική, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου.

Ο καθηγητής συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με περιφερειάρχες και δημάρχους για το θέμα της ενίσχυσης των εμβολιασμών και της συρρίκνωσης της επιδημίας.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Τις ανησυχίες εντείνει η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 801 νέα περιστατικά κοροναϊού, αυξημένα κατά 121% συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (362 περιστατικά την προηγούμενη Δευτέρα). Η θετικότητα «εκτινάχθηκε» στο 3,02% ενώ βρισκόταν για ημέρες σταθερά κάτω του 1,5%.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται και μια στασιμότητα έως και υποχώρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι τελευταίες ημέρες «κλείνουν» με 90.000 εμβολιασμούς αντί των 100.000 και πλέον εμβολιασμών που γίνονταν τους προηγούμενες δύο μήνες.

Με βάση αυτή την τάση, δίδονται οι εξής δυνατότητες:

- δυνατότητα εμβολιασμού την επόμενη κιόλας ημέρα του προγραμματισμού ραντεβού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με Johnson&Johnson και Moderna και σε τρεις ημέρες με Pfizer

- δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα (αφορά το εμβόλιο AstraZeneca), ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών

- την έναρξη από σήμερα, 6 Ιουλίου, εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες για όποιον κάτοικο ενδιαφέρεται, με πρώτο σταθμό την Κρήτη

- τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στο emvolio.gov.gr.

Το τείχος ανοσίας

Εν τω μεταξύ, η μετάλλαξη «Δέλτα» αυξάνει και το απαιτούμενο τείχος ανοσίας. Από το 65-70% που είχε εκτιμηθεί ως το ποσοστό επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τώρα λόγω της μετάλλαξης για τη συλλογική ανοσία απαιτείται 80% εμβολιασμένου πληθυσμού.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τα εμβολιαστικά ποσοστά των 13 Περιφερειών που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου «αποκάλυψαν» τις περιοχές όπου καταγράφεται στασιμότητα στους εμβολιασμούς, αλλά κι εκείνες που καταγράφουν καλές εμβολιαστικές επιδόσεις.

Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συγκεντρώνει ποσοστό 55% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση και 47% με ολοκληρωμένο εμβολιασμό. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει 52% και 44% στα αντίστοιχα ποσοστά μερικώς και πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και ακολουθεί η Αττική, με το 38% των κατοίκων της να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.