Θεσσαλονίκη: Μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπλαση της Αριστοτέλους - Κατατέθηκαν 13 σχέδια-προτάσεις
Μεγάλο ενδιαφέρον από μελετητικά γραφεία προσέλκυσε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, τον οποίο προκήρυξε ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η κριτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την εξέταση και την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για αυτό το εμβληματικό έργο, που θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους κατατέθηκαν 13 συμμετοχές, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή, που σε αυτήν τη φάση θα πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις την Πέμπτη 8, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουλίου.
Όταν η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ολοκληρώσει το έργο της, θα συνταχτεί πρακτικό, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε στη συνέχεια να τρέξουν όλες οι διαδικασίες για την εκπόνηση της τελικής μελέτης, από την οποία και θα προκύψει η νέα μορφή την οποία θα αποκτήσει ο άξονας της Αριστοτέλους. Η χρηματοδότηση για τη μελέτη του έργου είναι εξασφαλισμένη μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και ειδικότερα από το σκέλος του που αφορά το υπουργείο Τουρισμού.
Προσδιορίζοντας τη στόχευση του δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει επισημάνει ότι βασική επιδίωξη μέσα από αυτόν τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είναι να προκύψει ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους που θα αναδεικνύει την ταυτότητα του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου και συγχρόνως θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης.
“Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο, να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο”, έχει σημειώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων
Η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα της Αριστοτέλους μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα.
Το όραμα του δήμου Θεσσαλονίκης για τον ανασχεδιασμό του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους αναλύεται σε επτά βασικούς στόχους:
1. Σχεδιασμός που να αναδεικνύει την ταυτότητα του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου.
2. Πρωτοτυπία και πρωτοποριακός σχεδιασμός.
3. Σχεδιασμός εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
4. Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους.
5. Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος.
6. Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός.
7. Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου.