Ένα εντυπωσιακό βίντεο από την άσκηση «Δημόκριτος 2021», η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών στην ακριτική Θράκη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΓΕΣ.

Τι το ιδιαίτερο όμως μπορεί να παρουσιάζει μία «συνήθης» εκπαιδευτική δραστηριότητα του Στρατού Ξηράς στην Ξάνθη, ώστε να χρειαστεί να επανέλθουμε ειδησεογραφικώς;

Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική – από ουσιαστικής πλευράς – άσκηση του Ελληνικού Στρατού καθώς σε αυτήν εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι ανθυπολοχαγοί της Τάξεως 2020 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Βασικού Σχολείου Ανθυπολοχαγών του Όπλου και Σώματος στο οποίο ανήκουν συνδιαστικώς. Επομένως είναι η πρώτη μεγάλου επιπέδου Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, στην οποία συμμετέχουν ενεργώς, σε συνδυασμό με την άσκηση τμημάτων και μέσων της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ( ΧΧΙ ΤΘΤ) «Πίνδος» και της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ) «2ο Σύνταγμα Ιππικού - Έφεσσος», που διεξήχθη το διάστημα 11-18 Ιουνίου 2021.

Κατά την άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διευθύνσεως Πεζικού (ΔΠΖ) του ΓΕΣ και σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Σχολές των λοιπών Όπλων και Σωμάτων, εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού, όλμων και αντιαρματικών, ενώ έγινε και χρήση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων, καθώς και επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων. Επομένως βλέπουμε ότι είχαμε ουσιαστικώς έναν «μικρό Παρμενίωνα» στη διάρκεια του οποίου οι νέοι Ανθυπολοχαγοί Όπλων και Σωμάτων του ΣΞ της Τάξεως 2020 της ΣΣΕ, έλαβαν μία πρώτη γεύση ενός σύγχρονου πεδίου μάχης και της αλληλοεπιδράσεως όλων των Όπλων και Σωμάτων για την επίτευξη της νίκης επί του πεδίου.
21_06_22-GES-ask_DHMOKRITOS21-EVROS__08

Παράλληλα με την ΤΑΜΣ, οι νέοι ανθυπολοχαγοί εκπαιδεύτηκαν επί του πεδίου σε θέματα Διοικητικής Μερίμνης (ΔΜ), ενώ εκτελέστηκε από την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙ ΤΘΤ) «Πίνδος» η υποδειγματική ΤΑΜΣ «Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων κατά την εκτέλεση πλευρικής αντεπίθεσης στο πλαίσιο ενεργητικής άμυνας» καθώς και περισυλλογή βαρέως τεχνικού υλικού.

Ακόμα, η Διοίκηση Μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού εκτέλεσε υποδειγματική ΤΑΜΣ « Διάβαση Υδάτινου Κωλύματος με κατασκευή πλωτής γέφυρας και γέφυρας BELLEY».
21_06_22-GES-ask_DHMOKRITOS21-EVROS__06
21_06_22-GES-ask_DHMOKRITOS21-EVROS__19

Θυμίζουμε ότι την προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, «συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της μαχητικής ικανότητας και της συναντίληψης των συμμετεχόντων εκπαιδευομένων Ανθυπολοχαγών, προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς στο σύγχρονο πεδίο μάχης» όπως σημειώνεται από το ΓΕΣ.