Η Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), μία – ας την ονομάσουμε «Στρατιωτική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» - συγκροτήθηκε πρόσφατα και ήδη λειτουργεί συμφώνως με σχετική δημοσιοποίηση της ειδήσεως από το ΓΕΕΘΑ.   

Η ΕΣΑΑ συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2021, σε εφαρμογή του άρθρου 39 του ν.4609/2019 (Α΄67) και του π.δ.85/2020 (Α΄198), και είναι ανεξάρτητη οργανωτικά Μονάδα του ΓΕΕΘΑ, επιπέδου Κλάδου, υπαγόμενη απευθείας στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και εδρεύουσα στο Στρατόπεδο Αεροπορικής Μονάδος Βύρωνα.

Η αποστολή της ΕΣΑΑ είναι τριπλή, συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ:

  • Ο έλεγχος και η πιστοποίηση της αξιοπλοΐας αεροσκαφών ή άλλων αεροναυτικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροοχήματα (UAV), που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και είναι καταχωρημένα στα μητρώα τους.
  • Η εποπτεία, ο έλεγχος και η πιστοποίηση ότι αεροναυτικά προϊόντα, εξαρτήματα, συσκευές και υπηρεσίες των ΕΔ, καθώς και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με τη σχεδίαση, την κατασκευή, τη συντήρηση ή την παροχή εκπαιδεύσεως σε προσωπικό συντηρήσεως των υπόψη προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, συμμορφώνονται με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις και τα πρότυπα αξιοπλοΐας.
  • Η αναγνώριση αρχών αξιοπλοΐας του εξωτερικού, καθώς και των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεων που εκδίδουν.

Η οργανωτική δομή της ΕΣΑΑ περιλαμβάνει τις ακόλουθες Διευθύνσεις:

  • Διεύθυνση Πολιτικής – Κανονισμών και Μητρώων Αξιοπλοΐας (ΔΠΚΜΑ).
  • Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Σχεδίασης (ΔΑΣΧ).
  • Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Συντήρησης (ΔΑΣΥ).