Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον κοροναϊό, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι «χωρίς αμφιβολία» μεγαλύτερος.

Μεγάλοι οι φόβοι για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Μόλις ξεπεράσαμε το τραγικό ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων από την Covid-19, αριθμός που σίγουρα είναι χαμηλότερος του συνολικού απολογισμού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην βιαστούν να καταργήσουν τους περιορισμούς ώστε «να μην χάσουν τα κέρδη που αποκόμισαν» το προηγούμενο διάστημα.

Ο ΠΟΥ κάλεσε επίσης τις χώρες που σκοπεύουν να εμβολιάσουν τους εφήβους 12 έως 15 ετών να αλλάξουν πολιτική και να δωρίσουν εμβόλια στο πρόγραμμα COVAX για τον εμβολιασμό των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο Ράιαν δήλωσε επίσης ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών είναι «τοξικό μίγμα».

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, καθώς αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% των κρουσμάτων. Το ποσοστό των κρουσμάτων που αποδίδονται στο στέλεχος Άλφα μειώθηκε στο μεταξύ σε κάτω από 30%.

Ο ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το Δέλτα θα γίνει το επικρατούν στέλεχος και στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μέχρι σήμερα το 47% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, ενώ το 63,3% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.