Ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς, υπό την απειλή εισβολής ενός τέταρτου πανδημικού κύματος, είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα χρειαστούν έκτακτες παρεμβάσεις.

Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων, καθώς, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν επιθυμεί να επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα, απάντηση στην καλπάζουσα μετάλλαξη «Δέλτα» αποτελούν για την κυβέρνηση πρωτίστως το εμβόλιο, αλλά και οι «στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις».

Σε ποιους κλάδους – Κλιμακωτή εφαρμογή

Το θέμα της υποχρεωτικότητας πιθανόν να ανοίξει για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου.

Όμως, δεν αναμένεται γίνει οριζόντια για όλες τις, προς το παρόν υπό εξέταση, πληθυσμιακές κατηγορίες, αλλά αποκλειστικά για τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων (με χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες κ.λπ.).

Στη συνέχεια, πιθανότατα στο δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας αναμένεται, λοιπόν, να εφαρμοστεί κλιμακωτά μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τα τότε δεδομένα. Άλλωστε, και οι ειδικοί της Επιτροπής Βιοηθικής έχουν συστήσει μια «διαβαθμισμένη εφαρμογή» ακόμα και ως προς τη σειρά του υγειονομικού προσωπικού.

Λένε, για παράδειγμα, να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλες μονάδες.
Ως ξεχωριστή κατηγορία αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη δεν φτάσει σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπλέον συζητήσεις δεν αποκλείεται να ανοίξουν και για άλλες κατηγορίες, όπως στους στρατεύσιμους, στους αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων ή σε ειδικά τμήματα των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι η νομοθετική βάση υπάρχει μέσω του νόμου 4675/2020 που επιβεβαιώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού αλλά προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικότητας κατ’ εξαίρεση και υπό όρους. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και έπειτα από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές.

Ποια η διαδικασία – Τι θα συμβαίνει με όσους αρνούνται

Ως προς τη διαδικασία, θα δίνεται προθεσμία αρκετών εβδομάδων ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όσοι επιμείνουν στην άρνηση θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις.

Μάλιστα, υπό εξέταση φαίνεται να είναι τα εξής περιθώρια: να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.
Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας.

«Εκτίναξη» των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε ανοδική τροχιά, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες. Χθες, καταγράφηκαν 2.107 κρούσματα.
Κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων, ενώ έκανε λόγο για αυστηρή σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή από τα νησιά.

Δεν ανακοινώθηκε, πάντως, η επαναφορά της χρήσης της μάσκας παντού και από όλους, αν και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επανέλαβε ότι παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (και τα μέσα μεταφοράς), αλλά και στους ανοικτούς με συγχρωτισμό.