Σαφείς αιχμές κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ότι θέλησαν να επιτύχουν την ηθική του εξόντωση παρουσιάζοντάς τον ως βιαστή και παιδεραστή, για πολιτικές αλλά και οικονομικές σκοπιμότητες, άφησε ο Δημήτρης Λιγνάδης, καταθέτοντας χθες στη 19η τακτική ανακρίτρια το απολογητικό του υπόμνημα, με το οποίο απάντησε στις δύο νέες κατηγορίες που τον βαρύνουν, για το βιασμό πριν από 7 χρόνια ενός 24χρονου σήμερα άντρα, αλλά και το βιασμό ενός ενηλίκου, του Δ.Μ., το 2018.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου και κρατείται προσωρινά στις Φυλακές Τρίπολης, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της ανακρίτριας, την οποία θεωρεί προκατειλημμένη, καθώς δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά του, είτε για αυτοψία είτε για κατ’αντιπαράσταση εξέταση με τους μηνυτές του. Στο γραφείο της έμεινε λιγότερο από μισή ώρα, ωστόσο έδωσε τις απαντήσεις του μέσω του πολυσέλιδου απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσε. Ο κατηγορούμενος ηθοποιός-σκηνοθέτης επαναλαμβάνει ότι είναι αθώος, ενώ ζήτησε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), αναλαμβάνοντας, μάλιστα, ο ίδιος το κόστος.

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, λίγο πριν μπει στο γραφείο της ανακρίτριας συνοδεύοντας τον Δημήτρη Λιγνάδη, αφού μίλησε για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση του ηθοποιού μέσα στη φυλακή, απέδωσε τη δίωξη του εντολέα του σε «επιχειρηματικά παιχνίδια», χαρακτηρίζοντας «όνειδος» τη δικογραφία και επισημαίνοντας πως ο κατηγορούμενος «έχει τα πάθη του, αλλά ποτέ δεν ήταν βιαστής».

«Είναι απαράδεκτο να εμπλέκονται δικαστές και εισαγγελείς σε επιχειρηματικά παιχνίδια. Η ανακρίτρια συνεχίζει να αντιμετωπίζει την υπόθεση αλληθωρίζοντας και δεν έχει ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά μας», ανέφερε ο συνήγορος, επαναλαμβάνοντας πως ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται με στόχο «να σταματήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για την επένδυση του Ελληνικού». Ανέφερε επίσης ότι ελπίζει «πως όταν φτάσει στο Συμβούλιο η υπόθεση, τα μέλη του αυτεπαγγέλτως θα διατάξουν την αποφυλάκισή του».

Το απολογητικό υπόμνημα

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο Δημήτρης Λιγνάδης κάνει ξεχωριστή μνεία τόσο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όσο και στον Σπύρο Μπιμπίλα.

«Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη από δικηγόρους, που είναι νομικοί σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεσή μου με τα πρόσωπα που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο για τον τρόπο που διαχειρίζονται την Ένωση Ελλήνων Ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους. Εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως, υπάρχει εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών, και ιδίως με τον Πρόεδρο αυτής και ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος διατυμπάνιζε την υποτιθέμενη συνδρομή του στην αποκάλυψη δήθεν βιασμών ανηλίκων, με φερόμενο δράστη εμένα και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να απασχολήσει τη δημοσιότητα».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη, «σκοπός ήταν η ηθική μου εξόντωση δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στη φυλακή και για το λόγο αυτό δεν εμφάνισαν από την αρχή ενώπιον των αστυνομικών ή εισαγγελικών Αρχών τα δύο πρόσωπα που φέρονται ως παθόντες. Πιστεύω δε ότι ο πόλεμος αυτός εναντίον μου έγινε με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και ιδίως να πληγεί το κύρος της υπουργού Πολιτισμού, λόγω της επιλογής της να με διορίσει Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου. Στην πορεία, όμως, το “σχέδιο” αυτό άλλαξε και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν οικονομικό κέρδος, λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπό μου, αναζήτησαν και βρήκαν αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους για να υποστηρίξουν ψευδείς σε βάρος μου κατηγορίες».

Στο υπόμνημά του ο Δημήτρης Λιγνάδης, απαντώντας στην κατηγορία για το βιασμό του ανήλικου Π.Φ. το 2015, υποστηρίζει ότι έχει φιλική σχέση με άλλον καταγγέλλοντα, τον S.S., σχέση που απέκρυψαν στις καταγγελίες τους. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος αρνείται ότι βίασε τον ανήλικο και φέρεται να επικαλέστηκε μηνύματα που αντάλλαξε στο Instagram με το νεαρό, πέρυσι το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020, «ο δήθεν βιασθείς με ρώτησε εάν θα ήθελα να μιλήσουμε, ούτως ώστε να κανονίσουμε να πάμε για καφέ, όταν εκείνος θα επέστρεφε από τις διακοπές του! Κανένα θύμα βιασμού δεν αποζητά τη συντροφιά του βιαστή του». Ο 24χρονος ισχυρίζεται πως στα 17 του χρόνια φιλοξενήθηκε για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού όπου και βιάστηκε.

Ο Λιγνάδης στο υπόμνημά του υποστηρίζει: «Τον καταγγέλλοντα ουδέποτε τον βίασα. Κανείς δεν επιβεβαιώνει τα καταγγελλόμενα ούτε καν οι κοινοί μας γνωστοί, S.S. και Τ.Μ., με τους οποίους ο καταγγέλλων είχε επαφές και εάν πράγματι συνέβαινε κάτι τόσο σοβαρό, θα τους το έλεγε. Το φερόμενο θύμα δεν προέβη σε καμιά απολύτως ενέργεια, όταν υποτίθεται ότι βιάστηκε, καθώς ούτε κατήγγειλε ό,τι δήθεν συνέβη ούτε εξετάστηκε έστω από κάποιον γιατρό».

«Ούτε καν τον γνωρίζω!»

Απαντώντας στην κατηγορία για το βιασμό σε βάρος ενήλικα άντρα το 2018, ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστήριξε ότι δεν τον ξέρει καν: «Τον εγκαλούμενο ούτε καν τον γνωρίζω! Δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας και κανένα στοιχείο έστω και για το αν υπήρξε απλή γνωριμία μεταξύ μας, κάτι που αποδεικνύει ότι η μήνυσή του είναι ένα φανταστικό σενάριο, καθώς σύμφωνα μ’ αυτό ανάμεσα στη γνωριμία μας και τον υποτιθέμενο βιασμό του μεσολάβησαν κάποιες ημέρες, άρα θα ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό στο διάστημα αυτό να έχει αναφέρει τη γνωριμία μας και την υποτιθέμενη μετάβασή του στο διαμέρισμά μου ως γεγονός σημαντικό στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον».

Επίσης, χαρακτήρισε το μηνυτή στρατευμένο μάρτυρα, ο οποίος «με την προσδοκία να χτίσει οικονομικό όφελος υπέβαλε σε βάρος μου μία καθ’ ολοκληρίαν ψευδή καταγγελία, καθώς οι φωνές των πολλών, ακόμη και όταν αυτοί ψεύδονται ασυστόλως, δυστυχώς υπερισχύουν της φωνής του ενός, ακόμη και όταν αυτός είναι αθώος».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ