Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε όλη την Ελλάδα, κρούουν πλέον ανοιχτά οι επιστήμονες. Προειδοποιούν μάλιστα πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, καθώς «το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων, είναι μετάλλαξη Δέλτα».

Μάλιστα, με το ποσοστό του εμβολιασμού να είναι στο 41%, όλα δείχνουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήταν μόνο η αρχή και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.

«Σε λίγες μέρες θα δείτε τι θα γίνει»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Σε δραματικό τόνο ο ίδιος τόνισε: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Λίγο αργότερα, ο κ. Τζανάκης έριξε τη «βόμβα»: «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου».



«Μεγάλη διασπορά»

Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία, εξέφρασε στο MEGA,  ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», τόνισε.



«Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Σύψα»

Για μεγάλη διασπορά στην χώρα και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πριν από το αναμενόμενο μίλησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η μεγάλη διασπορά του ιού, ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000», τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοινώσε χθες ο ΕΟΔΥ και θύμισε πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Για το εφιαλτικό σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο, ο κ. Θωμαΐδης σχολίασε ότι «φυσικά και μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν δεν εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι».