«Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σημαντικά γρηγορότερα και ευκολότερα, το χρονικό διάστημα που χρειαζόταν μια παλιότερη μετάλλαξη από τα 15 λεπτά μπορεί να είναι και τα 5 λεπτά και η στενότερη επαφή μπορεί να είναι ακόμα και τα 4 μέτρα, όχι τα 2 μέτρα που ίσχυε για τις παλιότερες μεταλλάξεις», διευκρίνισε μιλώντας Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Σπαντιδέας επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι παρά το ότι έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων εν τούτοις οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν ακολουθούν αυτούς τους ρυθμούς. Παρατηρείται βέβαια τις τελευταίες μέρες αυξημένος ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά όχι αντίστοιχος των κρουσμάτων όμως περιμένουμε ότι με το πλάτιασμα της μετάλλαξης Δέλτα πιστεύουμε ότι από τις νεότερες γενιές που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι προσβάλει θα μεταδοθεί και στις μεγαλύτερες γενιές ατόμων».

«Δηλαδή πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες Θα δούμε πάλι μια κλιμάκωση στις αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι επειδή αυτές οι κλιμακώσεις θα αφορούν κυρίως νεότερα άτομα να μην έχουμε χειρότερες εκβάσεις. Δηλαδή να έχουμε πολύ μικρότερο αριθμό εισαγωγών στις ΜΕΘ και βέβαια πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων όμως δεν θα αποφύγουμε αυτά τα γεγονότα εφόσον η νόσος επεκταθεί και στις μεγαλύτερες ηλικίες», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η πρώτη προσταγή είναι αν μπορούμε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα και η δεύτερη είναι να μην έρθουμε σε επαφή με ανεμβολίαστα άτομα και ιδιαίτερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, από τη στιγμή που μπήκε ο μεταλλαγμένος ιός στη χώρα μας πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα χρόνου δηλαδή μέσα στον Αύγουστο το πιθανότερο είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει κυριαρχήσει όπως θα έχει κυριαρχήσει και σε όλη την Ευρώπη».

«Ο ευρωπαϊκός οργανισμός παρακολούθησης νοσημάτων πιστεύει ότι μέσα στον Αύγουστο θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα κατά συνέπεια και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση», κατέληξε.