Σοκ προκαλούν οι ρυθμοί αύξησης όλων των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών, καθώς τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα του νέου κορονοϊού, ο δείκτης θετικότητας, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας, αλλά και το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα αστικά λύματα των πιο μεγάλων πόλεων ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα μια πρωτόγνωρη πορεία για τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με ρυθμούς ακόμη και 35% αυξάνονταν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν θεαματικά, στις 112, την Τρίτη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας και μάλιστα ενώ ο επταήμερος μέσος όρος εισαγωγών βρισκόταν εκείνη την ημέρα πολύ πιο χαμηλά, ήτοι στις... 74, ενώ την προηγουμένη, τη Δευτέρα, είχε φτάσει τις 85, με μέσο επταήμερο όρο τις 68...
530% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Ηρακλείου Κρήτης


H τάση που διαφαίνεται για την εξέλιξη των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 είναι καταφανώς ραγδαία αυξητική, τουλάχιστον την εβδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα να προκαλεί ήδη την έντονη ανησυχία και των κλινικών γιατρών του ΕΣΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της ίδιας της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό είχαν φτάσει ακόμη και τις... 600 στο απόγειο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο συντονιστής διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του αναπληρωματικού νοσοκομείου αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως «παρατηρήθηκε μια πραγματικά ανησυχητική κινητικότητα όσον αφορά τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό κατά τη διάρκεια των τελευταίων γενικών εφημεριών του “Ευαγγελισμού”. Είναι σίγουρο ότι κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά. Το νιώσαμε τις τελευταίες ημέρες. Κάτι γίνεται...»

5,61% εκτοξεύθηκε ο δείκτης θετικότητας στις αρχές της εβδομάδας


Από τη δική της πλευρά, η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου αναφοράς της Αθήνας «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα, επισημαίνει χαρακτηριστικά σήμερα στα «Π» ότι, «ενώ πριν από πολύ λίγες εβδομάδες είχαμε μόλις 1-2 εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στο “Σωτηρία”, τώρα μετράμε ακόμη και 20... Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι νοσηλεύουμε πλέον ακόμη και παιδιά ηλικίας 20-22 ετών».
35% ημερησίως έφτανε ο ρυθμός αύξησης της εισαγωγής ασθενών με COVID - 1 9 τ η ν περασμένη εβδομάδα

Τρομάζει η τεράστια άνοδος του ιικού φορτίου 

Θεαματική, όμως, ήταν επίσης η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής και επτά μεγάλων πόλεων της χώρας μας, σύμφωνα με το σχετικό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ετσι, αύξηση κατά... 530% στο ιικό φορτίο καταγράφηκε στα αστικά λύματα του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ εξίσου ανησυχητικές ήταν οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στην Αττική (+ 106%), τη Θεσσαλονίκη (+ 133%), τη Λάρισα (+ 136%), τον Βόλο (+ 76%), το Ρέθυμνο (+ 84%) και τα Ιωάννινα (+ 204%), ενώ η αύξηση μόλις κατά 9% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ρεθύμνου δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν.

106% ήταν η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττική
Οσον αφορά, τέλος, τον δείκτη θετικότητας, η 2α Ιουλίου ήταν η τελευταία ημέρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία έδωσαν ποσοστό κάτω από το 2%. Συγκεκριμένα, στο 1,84% είχε φτάσει ο δείκτης την 1η Ιουλίου και στο 1,92% τη 2α Ιουλίου, ενώ στις 3 του μηνός ο δείκτης άρχισε να «δείχνει τα δόντια του», καθώς αυξήθηκε στο 2,3%, στις 4 Ιουλίου έφτασε στο 2,06%, στις 5 Ιουλίου ανέβηκε στο 3,02%, στις 6 Ιουλίου βρέθηκε στο 2,7%, στις 7 Ιουλίου ανέβηκε εκ νέου στο 3,04%, στις 8 Ιουλίου στο 3,24%, στις 9 Ιουλίου στο 2,91%, στις 10 Ιουλίου στο 2,9%, στις 11 Ιουλίου στο 3,25%, στις 12 Ιουλίου εκτοξεύθηκε στο... 5,61% και στις 13 Ιουλίου επανήλθε στο 3,64%, καθώς εκείνη την ημέρα σημειώθηκε ρεκόρ διμήνου στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, τα οποία «σκαρφάλωσαν» στα 3.109.