«Ποσοστό πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων, φέρνουν την μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου  του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Θάνος τόνισε ότι θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές του κοροναϊού.

Μάλιστα εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ για να χτιστεί το τείχος ανοσίας στη χώρα, είπε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Θάνου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας,
ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών επισήμανε: «Σήμερα πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης παρατηρήσαμε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα υπάρχει και μια ραγδαία αύξηση του ποσοστού της μετάλλαξης Βήτα, το Νοτιοαφρικάνικο στέλεχος».

«Παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών οι οποίοι έχουν το στέλεχος Δέλτα είναι νέοι άνθρωποι οπότε εξ ορισμού οι νεότεροι είναι και βιολογικώς ανθεκτικότεροι οπότε δεν εκπλήσσει το ότι έχουμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα προκύψουν και άλλες μεταλλάξεις, είναι βιολογικός νόμος αυτό. Είναι βιολογικό χαρακτηριστικό όσο περισσότερους μολύνει ο ιός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε να προκύψουν καινούργιες μεταλλάξεις. Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αν αυτοί που νοσήσουν είναι ανεμβολίαστοι τότε θα υπάρχει θέμα γιατί πολλοί από αυτούς θα δημιουργήσουν φοβερή πίεση στο σύστημα υγείας. Για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πάνω από το 80-85% ούτως ώστε να έχουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας το οποίο να μας προφυλάξει σε κάποιο βαθμό και από τις νέες μεταλλάξεις οι οποίες θα έρθουν», επισήμανε ο Δημήτρης Θάνος.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι θα υπάρξει μια μετάλλαξη ισχυρότερη από τα εμβόλια, ο κ. Θάνος απάντησε: «Βεβαίως και μας προβληματίζει αλλά επειδή τώρα έχουμε τα μέσα, διαθέτουμε την εμπειρογνωμοσύνη νομίζω ότι αν ποτέ εμφανιστεί μια τέτοια μετάλλαξη θα τη βρούμε και όταν τη βρούμε θα μπορούμε αρκετά γρήγορα και αρκετά αποτελεσματικά να περιορίσουμε τη διασπορά της».

Ερωτηθείς τι απαντάει σε κάποιον που φοβάται το εμβόλιο περισσότερο από τον κοροναϊό, ανέφερε: «Η απάντηση είναι η εξής όταν ήταν μικρός έκανε όλα τα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς κλπ εάν δεν τα έκανε, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έκανε το ερώτημα αυτό σήμερα».