Στο εάν και ποιοι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του Lse.

«Το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Όπως πρόσθεσε, το νέο κύμα θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες.

Ειδικά για τους τελευταίους, ο καθηγητής πρόταξε την ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόσης, λέγοντας ότι «πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση, αναμνηστική δόση, για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες».

Με ποια εμβόλια η τρίτη δόση

Όπως ανέφερε, η 3η δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι έλαβαν το Johnson & Johnson ή το AstraZeneca δεν θα μπορέσουν να κάνουν την τρίτη δόση με εμβόλια mRNA.

«H μείξη των εμβολίων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό».

Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα

Για το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί, είπε πως αυτό συνέβη χάρη στο εμβόλιο όχι επειδή εξασθένισε ο ιός, ενώ αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, έκανε λόγο για υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες.

«Τα ποσοστά που έχουμε στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη», τόνισε.

«Καμπανάκι» για τη διασπορά στα παιδιά

Σχετικά με τα παιδιά, δήλωσε: «Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά».

Πότε θα απαλλαγούμε από τον ιό

Για το πότε θα απαλλαγούμε από τον ιό, εκτίμησε ότι για τις χώρες υψηλού εισοδήματος αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2022.

«Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».

Τέλος, για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι θα πάρει αρκετό χρόνο η ανοσία της αγέλης.