Έντονη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα μας, με την Κρήτη να συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μάλιστα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, που ήταν η τελευταία ενημέρωση σχετικά με την επέλαση της μετάλλαξης, μέχρι χθες, οι λοιμώξεις διπλασιάστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Απόλυτη κυριαρχία στην Κρήτη

Στην Κρήτη το στέλεχος επικρατεί σχεδόν απόλυτα, καθώς το 80% των κρουσμάτων αφορούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει ήδη επικρατήσει στο νησί κατά 95%.

Η έκρηξη των κρουσμάτων στο νησί έχει φέρει, επίσης, αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες έχουν τετραπλασιαστεί.

Στην Αττική, το στέλεχος Δέλτα φέρουν ένα στα τέσσερα κρούσματα.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως εάν δεν επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει από τον επόμενο μήνα σε όλη τη χώρα, δίνοντας παράλληλα υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Προειδοποιήσεις για σοβαρή λοίμωξη

Εν τω μεταξύ, εκτός από τη μεγάλη μεταδοτικότητα, οι ειδικοί αρχίζουν να προειδοποιούν και για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».

Όπως τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, η μετάλλαξη πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες.

Προσπάθεια επιτάχυνσης των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ, το βάρος των ειδικών πέφτει τώρα στο πώς θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 52% επί του γενικού πληθυσμού.

Περισσότεροι από 4.626.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% επί του γενικού πληθυσμού.

Σήμερα ανοίγει, εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατ' οίκον των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.