Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων και ειδικότερα την επιδημιολογική εικόνα των νησιών.

Καθώς πλησιάζουμε στον Αύγουστο και στην κορύφωση της ταξιδιωτικής κινητικότητας, στόχος είναι να συγκρατηθεί η διασπορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές εξετάζουν μια σειρά από μέτρα, με στόχο να αποφευχθούν νέα μίνι lockdown, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου.

Εντατικοποίηση των τεστ

Ένα από τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος είναι η εντατικοποίηση των τεστ, σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς σε πρώτη φάση.

Σημειώνεται πως οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κοροναϊού την εβδομάδα, συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Δεν αποκλείεται, όπως φαίνεται, το ενισχυμένο testing, να λάβει γενικευμένη έκταση, λόγω των ταξιδιωτών του Αυγούστου.