Στην εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον παιδικό εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στην εκπομπή του AΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, τα δεδομένα ασφάλειας αφορούν την ηλικιακή ομάδα 12 -15 ετών και σημείωσε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αφορούν κυρίως σε αγόρια 16 ετών μετά την δεύτερη δόση, με ήπια, όμως, συμπτώματα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά 12-15 ετών θα κάνουν δύο δόσεις εμβολίου.

Σημείωσε, επίσης, ότι δε χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία για τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, ενώ αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι «βλέπουμε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών».

Πορεία πανδημίας – Αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα είπε πως θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ενώ έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομείο και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα του προηγούμενου Απριλίου.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως «αισιοδοξούμε ότι το νέο κύμα θα είναι πιο ήπιο σε νοσηλείες», ενώ δήλωσε σίγουρη ότι τα παιδιά όταν γυρίσουν από τις διακοπές θα εμβολιαστούν, ενώ κάλεσε τους γονείς να μην ανησυχούν για τα εμβόλια.

Αρνητές εμβολίων

Τέλος, κάνοντας λόγο για τους αρνητές των εμβολίων υπογράμμισε πως «μας πληγώνει όταν ένας υγειονομικός μιλάει κατά των εμβολίων» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι πολίτες να ακούν τα θεσμικά όργανα», ενώ σημείωσε ότι «τα παιδιά αφού εμβολιαστούν αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα».