Ένα σφοδρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο να χτυπήσει τη χώρα για τουλάχιστον 10 ημέρες και θα θυμίζει έντονα τις ημέρες του καλοκαιριού του 1987, όταν η θερμοκρασία έφτασε στους 44 βαθμούς Κελσίου και περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική στη χώρα μας αναμένεται να εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί ήδη στο εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και στη Μακεδονία θερμοκρασίες έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την επόμενη Τρίτη 3 Αυγούστου οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με το μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, οι μέγιστες θερμοκρασίες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 40 και 44 βαθμών Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες που αναμένονται ανά περιοχή

-Αττική: 40°
-Κεντρική Μακεδονία: 41-42°C
-Δυτικά Ηπειρωτικά: 43-44°C
-Θεσσαλία: 41-42°C
-Ανατολική Πελοπόννησος: 41-42°C
-Ιόνιο: 40°C
-Κρήτη: 36°C
-Κυκλάδες: 35°C
-Δωδεκάνησα: 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πάρουν μέτρα προκειμένου να αυτοπροστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

* Συμβουλεύει τους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Παράλληλα, συνιστάται να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού, να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη.

* Για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των οδηγιών για την προφύλαξή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.