Στο «κόκκινο» βρίσκονται αρκετοί τουριστικοί προορισμοί, σε Κυκλάδες, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, όπου τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.

Πρόκειται για νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Πάρος, Μύκονος, Τήνος, Σαντορίνη και Κρήτη με αιχμή το Ρέθυμνο.

Ήδη στο συρτάρι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εξετάζονται, ενώ τα lockdown είναι πάντα πάνω στο τραπέζι.

Αστυνομικές ενισχύσεις

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης τα πάρτι και ο συνωστισμός δεν σταματούν. Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ολοκληρώνεται η αποστολή στην Ίο 30 αστυνομικών ΟΠΚΕ και 10 αστυνομικών της ασφάλειας που θα κυκλοφορούν με πολιτικά, ενώ στην Πάρο έφτασαν 30 αστυνομικοί ΟΠΚΕ και 15 ένστολοι αστυνομικοί της ασφάλειας.

«Βράζει» η Ιός

Ο αγαπημένος προορισμός των παραθεριστών νεαρής, κυρίως, ηλικίας, «βράζει» κυριολεκτικά, καθώς καθημερινά εμφανίζονται νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Στο νησί των 2300 μόνιμων κατοίκων βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 9000 επισκέπτες, ενώ μόλις ένα ξενοδοχείο καραντίνας 10 δωματίων προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτιά τους ασθενείς μέχρι να βρουν μια κλίνη στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%, ενώ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.

Κορονοπάρτι στα νησιά: Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι αναρτήσεις στα social media

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί συλλέγουν υλικό από τα social media με αναρτήσεις φωτογραφιών και βίντεο από υπεράριθμα πάρτι και συγκεντρώσεις σε μπαρ. Αρχικά ερευνούν πού και πότε έγιναν και στη συνέχεια εντοπίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, και διοργανωτές των πάρτι στους οποίους βεβαιώνουν τα πρόστιμα των 50.000 ευρώ.

 Έφοδοι» «μυστικών» αστυνομικών με κάμερες σε βίλες και κλαμπ

Πιο αυστηροί και εντατικοί γίνονται οι έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό, μετά το καμπανάκι συμμόρφωσης σε οκτώ νησιά για την τήρηση των μέτρων καθώς είναι οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο σύστημα υγείας, έρχονται πιο αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό.

Θα γίνονται «τετραπλοί» έλεγχοι, επαναλαμβανόμενοι με περάσματα από τα ίδια μπαρ και… σοκάκια για αποτροπή όρθιων και συνωστισμού.

Αρχικά θα γίνεται επίπληξη και μετά 2.000 ευρώ και λουκέτο 7 ημερών.

Παράλληλα, 730 δόκιμοι αστυφύλακες θα διανεμηθούν στα επίφοβα νησιά για τον ίδιο λόγο ενώ «μυστικοί» αστυνομικοί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, με κάμερες θα μπαίνουν σε βίλες και κλαμπ.

O Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζει: Μέτρα όπου «ξεφύγει» ο ιός 

Σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας με τοπικά μέτρα τύπου Μυκόνου σε νησιά με νέες συρροές του ιού. 

«Εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ 

Ειδικά για την Ίο ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες, ωστόσο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα. 

Ο ιός καλπάζει

«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.

Ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά αυτά, προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά οι λίγοι που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κάνουν τη διαφορά.

Για τη Μύκονο σχολίασε ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Σχετικά με την αστυνόμευση ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ

Τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν τέσσερις συλλήψεις και 54 παραβάσεις όρθιων σε νυχτερινά καταστήματα.

Χουλάκια Μυκόνου: Τα ξημερώματα έγινε η 1η εισβολή σε κορονοπάρτι, ευνοούσε το γεγονός ότι ήταν ένα συγκρότημα με 5 βίλες, σε μία από τις οποίες γινόταν πάρτι με 80 άτομα και οι αστυνομικοί μπήκαν στον κοινόχρηστο χώρο και επέβαλαν πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Αμερικανό διοργανωτή. Μάλιστα κατέγραψαν με κάμερες το τι συνέβαινε.

Γομοστό Αχαΐας: Σε γάμο σε οικόπεδο με παρουσία 200 ατόμων, επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και εκμισθωτή του (οικοπέδου).

Φαληράκι Ρόδου: Υπήρξε πρόστιμο 2.000 ευρώ για όρθιους πελάτες και 7 ημέρες κλείσιμο.

Σέριφος: Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 9 καταστήματα (ζαχαροπλαστείο-3 καφέ-3 καφενεία-2 εστιατόρια) για αποστάσεις και έλλειψη απολυμαντικών υγρών.

Πρόστιμα των 2.000 ευρώ και 7ημερο κλείσιμο «έπεσαν» σε Χώρα Νάξου, Μέτσοβο, Ηράκλειο Κρήτης.