Το Μη Επανδρωμένο αεροσκάφος καθέτου απο/προσνηώσεως τύπου Camcopter S-100 της Αυστριακής εταιρείας Shiebel Group επιδείχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος προμήθειας τέτοιων αερο-οχημάτων, με δοκιμές διάρκειας μιας εβδομάδος, ημέρα και νύχτα, στις θαλάσσιες περιοχές δυτικώς της Κρήτης.

Για το σκοπό αυτό από πλευράς του ΠΝ διατέθηκε η φρεγάτα του στόλου τύπου “Standard”, κλάσεως «Έλλη», «ΑΙΓΑΙΟΝ» (F460). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία απεικονίζουν το προαναφερθέν τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο έφερε ως πλευρικούς αριθμούς τον αριθμό της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» το (F-460), ενώ έφερε και ελληνικές σημαίες.

Συμφώνως με την Αυστριακή εταιρεία οι εβδομαδιαίες δοκιμές περιελάμβαναν δοκιμές μεγίστης εμβέλειας, αντοχής και ταχύτητος, καθώς επίσης και τις επιδόσεις του Camcopter S-100 σε αποστολές ναυτικής επιτηρήσεως και ανιχνεύσεως/εντοπισμού στόχων ημέρα και νύχτα, ανιχνεύσεως ακτών, ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας και προσνηώσεις ημέρα και νύχτα. Σε αυτές τις πτήσεις το αεροόχημα ήταν εφοδιασμένο με αισθητήρα οπτικής/υπέρυθρης καθοδηγήσεως Trakka TC-300 EO/IR καθώς και δέκτη Αυτόματου Συστήματος Αναγνωρίσεως Shine Micro.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστριακής εταιρείας

Ο Πρόεδρος της Αυστριακής εταιρείας Hans-Georg Shiebel με δήλωσή του τόνισε ότι «το Camcopter S-100 είναι το μόνο UAV της κατηγορίας του με εκτενή πτητική δοκιμή. Υπηρετεί ήδη σε 14 ναυτικά σε όλο τον κόσμο και είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες του συστήματός μας στο Ελληνικό ΠΝ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις προτάσεις των υποψηφίων στο πρόγραμμα της νέας φρεγάτας για το ΠΝ υπάρχει πρόβλεψη για την επιχειρησιακή αξιοποίηση από την κάθε φρεγάτα ενός ή δύο τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων ΜΑΖΙ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το κανονικό ελικόπτερο που θα επιχειρεί από τη νέα φρεγάτα. Επομένως οι προαναφερθείσες δοκιμές εντάσσονται στο πλαίσιο των δοκιμών αξιολογήσεως ορισμένων εκ των συστημάτων της κατηγορίας αυτής στο πλαίσιο της γενικότερης αξιολογήσεως του προγράμματος των φρεγατών.