«Σε 118 πυρκαγιές επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής στις 8 το βράδυ της Τετάρτης. Οι πιο κρίσιμες κρίνονται οι φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αρχαία Ολυμπία και στην Εύβοια, στις οποίες έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών ενώ οι φλόγες έχουν ήδη κάψει κατοικίες. Μεγάλη φωτιά μαίνεται και στη Μεσσηνία, ενώ στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν για τον φόβο αναζωπυρώσεων.


Εύβοια: Στις φλόγες παραδόθηκαν οι Ροβιές

Μεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην Β. Εύβοια. Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις καλούνται να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει από την Τρίτη Σηπιάδα και Χρόνια και την Τετάρτη τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα. Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες. Κάτοικοι και παραθεριστές στις Ροβιές καθώς, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την γραμμή άμυνας την οποία δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή στα σπίτια τους, είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού.



Δραματικές ώρες στην Αρχαία Ολυμπία

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβεστικές Αρχές στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά καίει από το μεσημέρι, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. 

Σύμφωνα με το ilialive.gr o άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο. Μάλιστα, πηγές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία είναι πλέον σε κίνδυνο.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από drone με τις φλόγες να πλησιάζουν την αρχαία Ολυμπία




Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.



Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

Εκκενώθηκαν περιοχές

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μουριά και Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης- Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Λιντζόι, όπως και για το Λινάρι. Λεωφορεία μετέβησαν στην περιοχή, απομακρύνοντας πολίτες που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, ενώ οι εκκενώσεις έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.



Μεγάλη φωτιά και στη Μεσσηνία

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Μεσσηνία καθώς μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας.



Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν τις κοινότητες Άγιοι Θεόδωροι, Μοναστηράκι και Βράχος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ η φωτιά δημιούργησε δύο μέτωπα τα οποία βρίσκονται πλέον έξω από το Διαβολίτσι στη βόρεια και δυτική πλευρά του.



Οι πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ ανέφεραν ότι έγιναν δέκα απεγκλωβισμοί κατοίκων και ότι κάηκαν τρία σπίτια, ένα στο Βράχο και δύο στην κοινότητα Μοναστηράκι.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Πτήση με drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο τραβηγμένο από ψηλά, καταγράφει αποκαλυπτικές εικόνες από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε το πύρινο μέτωπο της Τρίτης, στην Βαρυμπόμπη.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης (03/08), προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της περιοχής, σε σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, οικόπεδα και αγροτικές εκτάσεις ενώ η πύρινη λαίλαπα στοίχισε τη ζωή σε αρκετά ζώα που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.



Η ομάδα Up Stories δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό βίντεο, με εικόνες από ψηλά, που αποτυπώνουν την τεράστια καταστροφή. Τεράστιες εκτάσεις γης καμμένες, ανάμεσά τους οικίες που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, διαλυμένες σκεπές και όλα όσα άφησε πίσω της το πύρινο μέτωπο.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Τουλάχιστον 60.000 στρέμματα κάηκαν μέσα στο πρώτο τετραήμερο του Αυγούστου

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο - Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel.