Δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μάνης, όπου θεριεύει το μέτωπο της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σπάρτης στην Δημοτική Αγορά της Λακωνίας, όπου βρίσκεται στην περιοχή Αιγές, τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά. Οι δυνάμεις έσπευσαν σε ένα εργοστάσιο που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κηροζίνη.

Η φορά του ανέμου είναι βορειοανατολική και γι’ αυτό, προς το παρόν, δεν έχει απειληθεί το δάσος της Βασιλικής.



Την ίδια ώρα, εκκενώνεται το Γύθειο και το Μαυροβούνι με περίπου 10.000 κατοίκους και ταξιδιώτες να απομακρύνονται από την περιοχή. 

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική με τον ουρανό να έχει γίνει κατακόκκινος.

Στο δήμο Ευρώτα είναι ανοιχτά για όσους έρθουν από Γύθειο, οι εξής χώροι: Κλειστό στάδιο Βλαχιώτη, Πνευματικό Κέντρο Σκαλας, Λύκειο- Γυμνάσιο Σκάλας, Αίθουσα ΚΤΕΟ Σκάλας.


Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.



Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Επίσης, είπε ότι «δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια».

Σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Ανατολική Μάνη, τα νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, καθώς και τα κέντρα υγείας Γυθείου, Βλαχιώτη και Αρεόπολης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης «μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Γυθείου πέντε πολίτες, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, προκειμένου να τους χορηγηθεί οξυγόνο, λόγω διακοπής ρεύματος που είχε σημειωθεί, στο Γύθειο».

Ακόμη, όπως ανέφερε ο Γιάννης Καρβέλης, «υπάρχει επικοινωνία με τον δήμο για την φιλοξενία όσων πολιτών έχουν φύγει από τα σπίτια τους, λόγω των προληπτικών εκκενώσεων κοινοτήτων».

2_2

Απεγκλωβισμός 10 ατόμων από το Λιμενικό

Παράλληλα, έχει ειδοποιηθεί το τοπικό Λιμεναρχείο να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν κάτοικοι από θαλάσσης σε ασφαλή σημεία.

Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί δέκα άτομα από την παραλία Βαθύ Γυθείου, με σκάφος του Λιμενικού να έχει αναλάβει να τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο.

3_2

Εκκενώθηκαν τα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε Μαραθώνα και Γύθειο

Εκκενώθηκαν τα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε Μαραθώνα και Γύθειο εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών σε Αττική και Λακωνία.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα παιδιά μεταφέρονται σε πιο ασφαλείς χώρους του Οργανισμού. Σε άλλα σπίτια φιλοξενίας του συλλόγου πραγματοποιούνται βάρδιες ασφαλείας, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης των πυρκαγιών.

4_2