Δεν έχει τέλος η κατάσταση με τις φωτιές, καθώς αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο και η φωτιά έφτασε και στο Πευκί.

Μάλιστα, στάλθηκε και μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Ασμηνίου. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.» ανέφερε το μήνυμα, ωστόσο οι κάτοικοι - κυρίως οι νέοι - αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και τις περιουσίες τους και επιχειρούν να στήσουν αντιπυρικές ζώνες.


Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών Ε/Π από Σερβία, δύο Ε/Π από Ελβετία, ενός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο  Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Προσαγωγή ενός υπόπτου για εμπρησμό στο Ασμήνιο

Νωρίτερα, στην προσαγωγή ενός ατόμου, υπόπτου για εμπρησμό, προχώρησαν οι Αρχές στο Ασμήνιο Εύβοιας.

Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει ότι είχαν εντοπίσει γκαζάκια στην περιοχή καθώς και ένα αυτοκίνητο να κινείται στο βουνό.

Οι τοπικές Αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για το άτομο που φέρεται να έχει βάλει τη φωτιά στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.


Αγώνας δρόμου από ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης Χιλιάδες κολώνες ρεύματος έχουν καταστραφεί στην Βόρεια Εύβοια, χιλιόμετρα καλώδια παραμένουν στους δρόμους, μετασχηματιστές και άλλα υλικά είναι άχρηστα μετά το πέρασμα της φωτιάς. Ολόκληρα χωριά παραμένουν μέρες χωρίς ρεύμα και πολλά από αυτά και χωρίς νερό.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τις επισκευέςαλλά οι φωτιές καταστρέφουν συνεχώς νέα τμήματα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργο Αθανασιάδη, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «συνολικά στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας από την αρχή της φωτιάς μέχρι χθεςέμειναν χωρίς ρεύμα 15.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος και μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι είδαν και πάλι ρεύμα στα σπίτια τους αφού αποκαταστάθηκαν τα δίκτυα».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ αναφερόμενος στην κατάσταση για τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού σημειώνει πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες δεν είχαν ρεύμα 6.000 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή μαςαπομένουν περίπου 2.000 άνθρωποι ακόμη να πάρουν ρεύμα» και όπως σημειώνει «στα περισσότερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού υπάρχουν προβλήματα με τις φωτιές και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση».

Τα στοιχεία όμως αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Καινούργιες περιοχές καίγονται και δίκτυα καταστρέφονται, και τα σχέδια αλλάζουν. «Κινούμαστε πολύ γρήγορα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν. Ενισχύουμε συνεχώς τα συνεργεία μας αρκεί να έχουν μέτωπο να δουλέψουν. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις όλες τις καμένες περιοχές για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες» λέει ο κ. Αθανασιάδης.

Ήδη αυτή τη στιγμή δουλεύουν νύχτα-μέρα 115 άτομα για την αποκατάσταση της ρευματοδότησης των καμένων περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά χωριά εκτός από την έλλειψη του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν στερέψει τα δίκτυα ύδρευσης. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει κυριολεκτικά νεκρώσει τα περισσότερα αντλητικά συγκροτήματα σε μεγάλα χωριά και τα δίκτυα ύδρευσης των χωριών δεν έχουν νερό. Εκτός από τους κατοίκους που δεν έχουν νερό, υπάρχει πρόβλημα και με τα βυτιοφόρα που δεν βρίσκουν να γεμίσουν και να μεταφέρουν νερό στα πυροσβεστικά.