Μία ακόμα ιδιαιτέρως δύσκολη νύχτα αναμένεται να περάσουν τόσο οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών όσο και οι πυροσβέστες. Για ένατο βράδυ στη βόρεια Εύβοια οι πολίτες θα μείνουν ακοίμητοι φρουροί πλάι στους έμπειρους πυροσβέστες που με ψυχικό σθένος και δίχως καμιά παύση θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Ταυτόχρονα, δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__1_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__14_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__15_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__17_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__19_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__20_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__21_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__22_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__23_
Φωτιες_ΕΥΒΟΙΑ__24_
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας

Τα χωριά Δωδεκάμετρο Λιβαδάκι, Καπελλίτσα, Πυρρή, Λώτι, Αγιος Ιωάννης, έχουν κυκλωθεί από τις φλόγες και κάποια από αυτά έχουν καμένα σπίτια.

Στην περιοχή της Γορτυνίας έφτασε και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, προκειμένου να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες των πυροσβεστών.

Η ιστοσελίδα ilialive.gr δημοσίευσε φωτογραφίες στο χωριό Πυρρή, οι οποίες δείχνουν την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζουν πολλά σπίτια.
purri-gortinias1
purri-gortinias2
purri-gortinias3
purri-gortinias4

Δείτε το σχετικό βίντεο


Μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης σημείωσε πως τα πράγματα είναι δύσκολα.
«Τα χωριά βρίσκονται σε πύρινο κλοιό, τα μέτωπα είναι πολλά, γίνεται υπερπροσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα υπάρχει επάρκεια δυνάμεων και ενισχύονται συνέχεια και από αέρος και από γης», ενώ υπάρχει και ο σχεδιασμός για τη νύχτα που θα ακολουθήσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Ολονύχτια μάχη

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών έχουν χάσει τον ύπνο τους. Τα βάζουν με τη φωτιά με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ακόμα και με ψεκαστικά μηχανήματα.
«Έχουμε 3 μέρες να κοιμηθούμε και κοιμόμαστε με βάρδιες», δηλώνουν συντετριμμένοι.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αρκαδία

Το μεσημέρι της Τρίτης, κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν την περιοχή. Η οδηγία ήταν οι κάτοικοι να μεταφερθούν προς Τρόπαια και Τρίπολη.
Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Στα σημεία επιχειρούν 470 πυροσβέστες, 119 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Μιλώντας στο MEGA, ο Παναγιώτης Καραμάνης, πρόεδρος κοινότητας Φαναράκι Γορτυνίας, σημείωσε ότι «καίγονται σπίτια, ωστόσο δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή».
«Έχουμε ενεργά μέτωπα», σημειώνει ο κοινοτάρχης, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι στο Φαναράκι επέλεξαν να μείνουν και να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.
«Στο Φαναράκι μέχρι στιγμής δεν έχει καεί σπίτι αλλά είναι ενεργό το μέτωπο. Είναι ανεξέλεγκτο έχουν καεί τα μισά χωριά».
Ο κ. Καραμάνης σημείωσε πως η περιοχή δεν έχει ρεύμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Έρχονται Γερμανοί Πυροσβέστες στην Ελλάδα για βοήθεια

«Δεν μπορώ στην κυριολεξία να κοιμηθώ από προχθές που το έμαθα», λέει στην Deutsche Welle ο Νίκος Μίχος, όταν πήρε τηλεφώνημα από τον διοικητή της πυροσβεστικής για να του προτείνει να συμμετάσχει στην αποστολή πυροσβεστών στην Ελλάδα από το κρατίδιο της Έσσης.

Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό κατά των αναζωπυρώσεων

Το συγκεκριμένο κρατίδιο αποστέλλει στην Ελλάδα τη δεύτερη ομάδα Γερμανών πυροσβεστών, η οποία βρίσκεται κι αυτή ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα. 167 πυροσβέστες με προσωπικό υλικοτεχνικής στήριξης μαζί με 41 πυροσβεστικά και βοηθητικά οχήματα. Αύριο, Τετάρτη το μεσημέρι παίρνουν το πλοίο από την Αγκόνα για να φτάσουν στην Πάτρα.

Πού ακριβώς θα επιχειρήσουν θα αποφασίσει η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία. Από χθες Δευτέρα στην Αθήνα βρίσκεται ο Ραλφ Άκερμαν, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών του κρατιδίου για τις λεπτομέρειες και σε ποια περιοχή θα αναλάβουν δράση. Όπου όμως κι αν επιχειρήσουν, η συμβολή τους θα είναι καθοριστική.

Διεθνής κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Συγκινητική είναι η κινητοποίηση από 11 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες 12 τρίτες χώρες που θα συνδράμουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας μας με 21 εναέρια μέσα, 1.286 πυροσβέστες και 250 πυροσβεστικά οχήματα.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο στον συντονισμό των επιχειρήσεων καλύπτοντας τουλάχιστον το 75% του κόστους μεταφοράς ή και λειτουργίας των μέσων.

Συνολικά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στείλει στην Ελλάδα 1.014 πυροσβέστες, 236 πυροσβεστικά οχήματα και 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυροσβεστική ομάδα της ΕΕ που έχει ποτέ αναπτυχθεί για τέτοιου είδους επιχείρηση.

Η βοήθεια που έχει σταλεί στην Ελλάδα

Γαλλία: Έχει στείλει τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και 82 πυροσβέστες ενώ αύριο αναμένονται επιπλέον 60 πυροσβέστες και 23 πυροσβεστικά οχήματα.
Κροατία:
Συνδράμει την Ελλάδα με ένα Canadair
Σουηδία:
Η σκανδιναβική χώρα έχει στείλει δύο αεροσκάφη Air-Tractor
Ρουμανία:
108 πυροσβέστες και 21 πρεσβευτικά οχήματα βρίσκονται στην Ελλάδα στην πρώτη επιχείρηση της Ρουμανίας εκτός των εδαφών της.
Ισπανία:
Ένα αεροσκάφος Canadair
Τσεχία:
13 πυροσβεστικά οχήματα και 34 πυροσβέστες
Κύπρος:
2 αεροσκάφη Air-Tractor και 40 πυροσβέστες
Πολωνία:
143 πυροσβέστες και 46 οχήματα
Σλοβακία:
75 πυροσβέστες και 30 οχήματα
Αυστρία:
36 πυροσβέστες και 15 οχήματα
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής:
1 αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8
Ισραήλ:
16 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη Air-Tractor
Ουκρανία:
100 πυροσβέστες
Ρωσία:
2 αεροσκάφη Ilyushin-76 και 2 ελικόπτερα Mi8
Ελβετία:
3 ελικόπτερα
Αίγυπτος:
2 ελικόπτερα
Ηνωμένο Βασίλειο:
21 πυροσβέστες
Σερβία:
Η χώρα που δεν ανήκει ακόμα στην ΕΕ αλλά συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχει στείλει στην Ελλάδα 34 πυροσβέστες, 13 οχήματα και 3 ελικόπτερα.
Κουβέιτ:
40 πυροσβέστες και εξοπλισμό
Κατάρ:
132 πυροσβέστες και 3 οχήματα
Μολδαβία:
25 πυροσβέστες και 4 οχήματα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:
1 ελικόπτερο και εξοπλισμό, ο οποίος αναμένεται στις 13 Αυγούστου.

Ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές των ζημιών στις καμένες περιοχές

Στα μέτρα ενίσχυσης για τους πληγέντες από τις μεγάλες φωτιές που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, προβλέπεται στεγαστική συνδρομή για φυσικά πρόσωπα, των οποίων η κατοικία υπέστη ολική ή μερική ζημιά.
Άμεσα θα καταβληθούν 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και το εύρος των ζημιών.
Για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αποζημίωση έως και το 70% της αξίας των ζημιών.

Ταυτόχρονα, οι πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, ενώ για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και δανειακών για τους επόμενους έξι μήνες.

Για όσους έχουν πληγεί και δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, προβλέπεται επιχορήγηση του ενοικίου.
Oι αιτήσεις θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr), η οποία θα αφορά κτίσματα, αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες.

Πόροι ύψους 16 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα, αγορά εναερίων μέσων αλλά και τη δημιουργία 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο