Τις τρομακτικές εικόνες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που επέφεραν, αποτυπώνουν νέες δορυφορικές λήψεις του συστήματος Κοπέρνικος (Copernicus/Emergency Managment Service-Mapping) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τις αποκαρδιωτικές εικόνες από την «πληγείσα» Εύβοια, όπου η απώλεια φυσικού πλούτου μπορεί να «αγγίξει» και τα 700.000 στρέμματα, το σύστημα Copernicus έδωσε στοιχεία για άλλες ζώνες που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Συγκεκριμένα, για τις πυρκαγιές στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας υπολογίζεται ότι κάηκαν ήδη πάνω από 150.000 στρέμματα.

1_4

Η δορυφορική υπηρεσία ανακοίνωσε δεδομένα και για τις πυρκαγιές στη Φωκίδα. Η επιφάνεια που κάηκε στην περιοχή υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 23.000 στρέμματα. Μόνο στην περιοχή Τολοφώνας κάηκαν σχεδόν 11.000 στρέμματα πρασίνου και 32 κτίρια, ενώ επηρεάστηκαν 5,8 χιλιόμετρα γραμμών ηλεκτροδότησης και ένα τμήμα 41 χιλιομέτρων του οδικού δικτύου.



Σε ό,τι αφορά το Κρυονέρι, η καμένη έκταση είναι της τάξης των 29.000 στρεμμάτων (14.100 στρέμματα πρασίνου).

2_3

Για τις Αφίδνες οι απώλειες υπολογίζονται σε 5.000 στρέμματα, ενώ από τις φωτιές στις δύο περιοχές επηρεάστηκαν πάνω από 4.800 άνθρωποι.

3_3


Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Κομισιόν δημοσιοποίησε, νωρίτερα, μέσω Twitter, ένα γράφημα με τις τελευταίες πληροφορίες για τον απολογισμό, τις ενισχύσεις που έχουν φθάσει στην Ελλάδα και την τρέχουσα κατάσταση.